Начало / Красота и здраве / Черен нокът на крака – каква може да е причината?

Черен нокът на крака – каква може да е причината?

мар. 27, 2020

черен нокът на крака

Ноктите нормално имат бял цвят. В някои случаи може да се получи обезцветяване от използване на лак за нокти, хранителен дефицит, инфекция и травма. Черните нокти могат да се дължат на редица причини, някои от които изчезват от само себе си. Ако се притеснявате и не сте сигурни каква е причината при вас е най-добре да се консултирате с медицински специалист, който да диагностицира проблема и да ви предложи ефективен лечебен план.

Някои от по-честите причини за потъмняване на нокътя на крака са:

Повтаряща се травма

Една от най-честите причини за поява на черен нокът на крака е повтарящата се травма, която да е в резултат на тичане или от носене на неподходящи обувки. Травмата може да варира от лека (малки, безболезнени, черно или тъмно сини обезцветявания) до тежка (големи, кървящи мехури между нокътя и нокътното ложе. При по-леките случаи не се налага никакво лечение и с времето нокътя се възстановява от само себе си.

При по-тежките случаи ако се образува мехур под нокътя, това може да стане причина за неговото отпадане, което от една страна е добре. Но лошата новина е, че порастването на нов може да отнеме 3 до 6 месеца.

Един от случаите, в които е препоръчително да се консултирате с лекар е ако кожата около потъмнелия нокът е зачервена, болезнена и секретира. Това може да е признак на инфекция и в такъв случай би било нужно лечение.

Гъбична инфекция

Една друга честа причина за потъмняване на ноктите на краката е гъбичната инфекция. По-често при подобен вид инфекция ноктите пожълтяват. Въпреки това в някои случаи под ноктите могат да се натрупат кожни остатъци и гъбички, които да станат причина за потъмяване на нокътя.

Ноктите на краката са изключително податливи на гъбични инфекции, тъй като чорапите и обувките, които носим дълго време всеки ден повишават кожната температура и създават влажна среда, която е много подходяща за размножаване на гъбички.

Промени в пигментацията

Тенът на кожата на някои хора може да се промени с времето. При хора с по-тъмна кожа под ноктите могат да се появят тъмни петна. Промените в пигментацията обикновено са симетрични и ако се засегне един от пръстите на краката, често се засяга пръста и на срещуположния крак.

Рак на кожата (меланом)

Това е още една причина да използвате защита от слънце. Меланомът е един от най-сериозните типове рак на кожата – като раковият процес може да започне от нокътното ложе и да предизвика хиперпигментация на кожата с потъмняване съответно на нокътя. Един от начините да различите рак на кожата в тази област от травма например е ако забележите, че потъмняването засяга не само нокътя, но и подлежащата в близост кожа. В такът случай може да се касае за меланом и е най-добре да се консултирате с дерматолог.

Подлежащи заболявания

Няколко заболявания също могат да станат причина за поява на черен нокът на крака, като например:

  • диабет
  • сърдечно-съдови заболявания
  • анемия
  • бъбречни заболявания.

Как да се предпазите?

Не винаги е възможно да избегнете потъмняване на ноктите. Въпреки това може да предприемете някои мерки, които да намалят този риск, като например:

  • нанасяйте слънцезашитен крем върху кожата на краката и пръстите, когато сте навън и сте с отворени обувки
  • носете обувки, които са ви по мярка
  • когато тренирате, избирайте обувки, които са подходящи за тази цел
  • лекувайте подлежащите заболявания, които могат да станат причина за потъмняване на ноктите.