Начало / Красота и здраве / Бели петна по кожата – как да се справим с тях?

Бели петна по кожата – как да се справим с тях?

мар. 16, 2016

бели петна

Белите петна по кожата са познати с медицинския термин витилиго. Такива петна могат да се появят по различни части от тялото, като ръцете, краката и лицето. Точната причина за развитието на витилиго все още не е ясна. Специалистите смятат, че това състояние е автоимунно, при което имунната система атакува клетките, които произвеждат пигмента меланин – меланоцити. Други състояния, които могат да допринесат за развитието на витилиго са генетична предразположеност, прекалено излагане на слънчеви лъчи и дефицит на витамин Б12.

Без значение каква е причината витилигото причинява значителен дискомфорт на пациентите и снижава тяхното самочувствие. Има някои естествени средства, с които може да се справите със смущаващите бели петна по кожата. Някои от тях са:

  • Куркума

Куркумата спомага за възстановяването на кожните клетки и може значително да помогне в борбата с витилигото. Куркумата освен това има антибактериални свойства и намалява риска от бактериална инфекция, която също може да доведе до поява на бели петна по кожата. Смесете малко куркума на прах с олио от горчица. Получената смес нанесете върху засегнатите участъци от кожата сутрин и вечер. Прилагайте сместа до получаване на резултат.

  • Ябълков оцет

Белите петна по кожата понякога може да се дължат на бактериална или гъбична инфекция, която да засегне кожните клетки и да се наруши продукцията на пигмента меланин. В такива случаи прилагането на разреден ябълков оцет може да помогне в борбата с инфекцията и белите петна по кожата. Смесете вода с ябълков оцет в отношение 2:1 и нанасяйте от получената смес върху белите кожни участъци няколко пъти дневно.

  • Мед

Медът има антибактериални и противогъбични свойства и се усвоява много добре от кожата. Благодарение на тези свои характеристики той може да помогне при витилиго. За целта прилагайте мед върху засегнатите кожни участъци, като преди това сте измили добре и подсушили кожата. На кожата са нужни 15-20 минути да абсорбира меда. След това измийте кожата с хладка вода.

  • Кокосово масло

Кокосовото масло успокоява раздразнената кожа и помага при хронично възпаление. Освен това прилагането на кокосово масло спомага за репигментацията на кожата при витилиго. Нужно е само да мажете засегнатите участъци от кожата с това масло няколко пъти дневно за поне 2 – 3 седмици.

  • Джинджифил

Редовният прием на джинджифил може да помогне за подобряване на циркулацията на кръв из цялото тяло, включително и участъците от кожа, засегнати от витилиго. Подобрения приток на кръв към кожата ще помогне за възстановяването на кожните клетки. Вземете парче джинджифил нарежете го и с парчетата натъркайте белите участъци кожа. Освен по такъв начин може да смесите джинджифил с малко червена глина и получената смес да нанасяте върху кожата, като след 15-20 минути измивате с хладка вода.

  • Семена от репички

Семената от репички се смятат за много ефективни при домашното лечение на редица кожни заболявания, включително и витилиго. Те стимулират образуването на нови кожни клетки. Счукайте шепа семена и ги смесете с разреден с вода ябълков оцет. Нанесете от сместа върху кожата и измийте след 30 минути. Повтаряйте тази процедура всеки ден за поне 2 седмици, за да получите резултат.

Последни публикации