Начало / Красота и здраве / Бели петна по ноктите (левконихия) – причини

Бели петна по ноктите (левконихия) – причини

юли 25, 2023

бели петна по ноктите

Появата на бели петна по ноктите (левконихия или бели нокти) в повечето случаи не е тревожен симптом, но може да бъде признак и на тежко системно заболяване. Белите петна могат да бъдат под формата на точки, на надлъжни или напречни ивици, а може и целия нокът да е бял.  

Какви са най-честите причини за бели петна по ноктите?

Има много причини за появата на бели петна по ноктите, вариращи от леки травми до сериозни заболявания като чернодробна или бъбречна недостатъчност.

Ето някои от причините за бели петна по ноктите:

Травма

Нараняване на нокътния матрикс може да причини появата на бели петна или точки по нокътя. Тъй като е необходимо време за израстване на ноктите, когато се появат белите петна, може да не си спомняте за травмата.

Чести причини за наранявания на ноктите са:

 • притискане на пръстите на вратата
 • удряне на пръстите с чук
 • повтаряща се травма на ноктите при натиск върху свободния ръб на нокътната плочка, когато ноктите не са изрязани късо
 • гризане на ноктите и др.

Медикаменти

Някои лекарства могат да причинят левконихия. Такива са например химиотерапевтиците, използвани за лечение на рак и сулфонамидите, използвани за лечение на бактериални инфекции.

Интоксикация

Отравянето с тежки метали (напр. арсен, олово, стронций, талий) може да причини бели линиии по нокътните плочки. Ако проявявате други симптоми на отравяне с тежки метали, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Кожни заболявания

Възпалителни кожни заболявания, като псориазис на ноктите, алопеция ареата и екзема на ръцете, могат да засегнат матрикса на ноктите. Това може да доведе до необичайни бели петна по нокътната плочка.

Гъбична инфекция

Гъбична инфекция по ноктите, наречена бяла повърхностна онихомикоза е честа причина за псевдолевконихия. Първият признак на инфекцията може да са няколко малки бели точки по ноктите на краката. Инфекцията може да се разпространи в нокътното легло. Ноктите на краката може да изглеждат лющещи се и след това да станат дебели и чупливи.

Алергична реакция

Алергията към лак за нокти или лакочистител може да причини бели петна по ноктите.

Химикалите, използвани при нанасянето и премахването на изкуствени нокти, също могат да увредят сериозно повърхностните слоеве на нокътната плочка и да причинят бели петна.

Системни заболявания

Белите петна по ноктите могат да бъдат симптом на редица системни заболявания. Например:

 • хипоалбуминемия

Хипоалбуминемия най-често настъпва при нефрозен синдром, гломерулонефрит, чернодробни заболявания, при белтъчна малабсорбция, напр. при колит. По ноктите се появяват линии на Muehrcke – множество напречни бели линии, успоредни на лунулата на нокътя.

 • чернодробна цироза
 • хронично бъбречно заболяване
 • застойна сърдечна недостатъчност
 • диабет
 • недостиг на желязо
 • недостиг на цинк
 • хипертиреоидизъм
 • болест на Ходжкин.

Наследствени причини

Фамилната левконихия е наследствено заболяване, което се дължи на генна мутация. Среща се рядко. Изцяло белите нокти се появяват при раждането или в ранна детска възраст.

Левконихия може да се наблюдава и при някои редки, генетични заболявания, например: синдром на Bart-Pumphrey, синдром на Bauer, синдром на Buschkell-Gorlin и др.

Прочетете за:
Видове левконихия – класификация