Начало / Красота и здраве / Ботоксът – какво трябва да знаем за него?

Ботоксът – какво трябва да знаем за него?

май 7, 2013

Бръчките са проблем, който тревожи много жени с напредването на годините и всяка една жена би искала кожата й да е опъната и да не показва следите на стареене. За решението на този проблем на помощ идва ботоксът. Хубавото на ботоксът е, че процедурата по неговото поставяне не изисква хирургична намеса и възстановяването след това е бързо. С годините все повече жени започват да прибягват към инжекциите с ботокс, но въпросът е доколко те са безвредни и какви са ползите от тях.

Положителни страни на употребата на ботокс за намаляване на бръчките:
Ботулиновият токсин, който се съдържа в инжекциите, които се поставят на лицето е много добре проучен и пречистен и затова неговото приложение е безвредно за пациентите.

Поставянето на ботокс е кратка и много опростена процедура. Използва се малка спринцовка с малко количество от ботокса и затова и болката свързана с процедурата е минимална. Не е нужно прилагане на предварителна анестезия и може да се върнете към своите задължения веднага. След процедурата няма подуване или натъртване в областта на лицето.

Ботоксът има за цел само да премахне бръчките, не да променя мимиките на лицето ви и за тази цел трябва бъде поставен от сертифициран специалист. Освен това при поставянето на инжекциите с ботокс не се засягат сетивните нерви в лицевата област  и няма промяна в сетивността на лицето.

Друга положителна страна на премахването на бръчки с ботокс е факта, че неговото прилагане е значително по-евтино от другите процедури за премахване на бръчките. Освен това процедурите с ботокс могат да бъдат прилагани повече от един път и жените могат да прибягват към тях и през следващите години, когато се появят нови бръчки.

Недостатъци на терапията с ботокс:
Недостатък на ботокса при премахването на бръчките е фактът, че неговия ефект не е толкова продължителен. С времето бръчките могат отново да се появят и жените да имат нужда от нова процедура. Изчислено е, че ефектът от инжекциите с ботокс продължава около 4-5 месеца, след което се налага нова процедура. Поради тази причина много жени се пристрастяват към процедурите с ботокс което може да повлияе негативно на тяхното здравословно състояние.

За кои хора терапията с ботокс не е препоръчителна?
Ако сте бременна или кърмите детето си не е препоръчително да се подлагате на процедури с ботокс. Няма все още достатъчно проучвания за негативното влияние на ботокса върху кърмещите майки, но все пак лекарите препоръчват те да го избягват докато спрат да кърмят. Ако пиете аспирин не е препоръчително да ви се поставя ботокс, защото може да се получи подуване и натъртване в областта на лицето. Ако в момента страдате от някаква инфекция в областта на лицето ботоксът е контраиндициран.