Начало / Красота и здраве / Черни точки – какви са причините и симптомите?

Черни точки – какви са причините и симптомите?

юни 14, 2013

Черните точки представляват малки черни точици, които се появяват основно в областта на лицето и се дължат на запушване на пори, поради повишаване продукцията на себум. Черният цвят се дължи на контакта на себума с въздуха, а не значи че в тази област кожата е силно замърсена. Черните точки представляват една от леките форми на акне.

Кои са причините за появата на черни точки?
Повишената продукция на себум е основната причина за поява на черните точки. Това е особено характерно за периода на пубертета. Поради промяната в хормоналните нива, която настъпва по време на пубертета се увеличава и продукцията на себум.
Ако кожата не бъде почиствана редовно и правилно също може да се наблюдава поява на повече черни точки от обикновено. Нередовното почистване на лицето създава условия за запушване на порите и тяхното инфектиране. Разбира се и прекаленото почистване на лицето не е препоръчително, защото по такъв начин може да раздразните кожата на лицето си. Прекалената употреба на някои продукти за грижа за лице като фон дьо тен, пудра, кремове за лице също може да повиши шанса за поява на черни точки.
Въпреки, че много хора предупреждават, че прекалената консумация на шоколад и мазни храни води до поява на черни точки и влошаване на акнето, тази връзка на храната със състоянието на кожата не е потвърдена.

Какви са симптомите на черните точки?
– разширени пори;
– черни точици надигнати над повърхността на кожата;
– единични или множествени черни точки в областта на носа, брадичката и бузите.

Какво е лечението на черните точки и как да се предпазим от тяхната поява?
Първата и основна стъпка е редовното почистване на кожата с правилните продукти. Не използвайте силно ароматизирани почистващи продукти за лице. Избирайте такива продукти, които са подходящи за вашия тип кожа. Това е и основният начин за предпазване от поява на черните точки.

Хората, страдащи от черни точки трябва веднъж седмично поне да ексфолират кожата на лицето си. Има много кремове подходящи за ексфолиация, които може да намерите в аптеките и са безопасни за употреба.

Черните точки могат да бъдат премахнати и ръчно, но това трябва да бъде осъществено от специалист. Не правете това сами, за да не възпалите допълнително кожата си и да влошите вашето състояние.

Може да се подложите и на лазерна терапия, при която с помощта на тънък сноп лазерна светлина се намалява продукцията на себум и се премахват бактериите и мъртвите клетки.