Начало / Красота и здраве / Домашни методи за лечение на начупени нокти

Домашни методи за лечение на начупени нокти

ян. 28, 2015

Всеки от нас желае да има здрави и добре изглеждащи нокти без да полага особени грижи за това. В много случаи обаче ноктите се начупват и не изглеждат толкова добре. Има пет основни фактора, които могат да доведат до начупване на ноктите: напредване на възрастта, дълга и честа употреба на лак за нокти, честа експозиция на ноктите на вода, често използване на лакочистител, дефицит на хранителни вещества.

Как може да спомогнете за добрия вид на вашите нокти?

  • Олио от витамин Е и чаено дърво

Може да смесите една чаена лъжичка олио от витамин Е и 4-5 капки масло или олио от чаено дърво. Получената смес втрийте в ноктите и леко ги масажирайте за няколко минути. Оставете ръцете да починат за 30-40 минути. След това ги измийте с хладка вода и ги намажете с овлажняващ крем за ръце. Може да повтаряте тази процедура за 3-4 седмици, за да се подобри здравината на вашите нокти.

  • Лимонов сок

Полезните свойства на лимона са безкрайни. Може да използвате лимоновия сок, за да намалите негативните ефекти на лаковете за нокти, които много често ги изсушават. Лимонът спомага за подобряване текстурата на ноктите. Изтискайте сока на един лимон и с помощта на памуче нанесете от сока върху всеки нокът. Оставете сока да изсъхне. След това измийте ръцете си с хладка вода и ги масажирайте за 10 минути.

  • Зехтин

Комбинацията от зехтин и лимонов сок е едно от най-добрите средства за лечение на начупените нокти. Смесете една чаена лъжичка зехтин с няколко капки лимонов сок. Нанесете сместа върху всеки нокът. След това сложете ръкавици, които да затоплят ръцете ви за малко. Използването на тази смес ще спомогне изключително много за здравето на вашите нокти.

  • Кокосово масло

Леко загрятото кокосово масло е изключително полезно за вашите нокти. Нанесете по една капка от маслото на всеки нокът като леко го масажирате за няколко минути. Масажът стимулира кръвообращението в тази област. Този метод трябва да се повтаря един път дневно за 1-2 седмици.

  • Морска сол

Напълнете малка купа с топла вода и добавете в нея 2 супени лъжици морска сол и няколко капки лимонов сок. Накиснете ръцете си в купата за около 10 минути. Нужно е да повтаряте процедурата два пъти седмично за месец.

  • Масаж с овлажняващ крем

Един от най-лесните методи за справяне с начупените нокти и подобряване на тяхната здравина е редовният масаж на ръцете и ноктите с овлажняващ крем за ръце. Нужно е само да отделите няколко минути на ден за тази процедура. Масажът ще подобри доставката на кръв към ръцете и ноктите ви ще изглеждат много по-добре.