Начало / Красота и здраве / Домашно лечение на възрастовите петна?

Домашно лечение на възрастовите петна?

мар. 20, 2014

възрастови петна

Възрастовите петна са кафеникави кожни хиперпигментации, които могат да се намерят по всички части на тялото, основно по лицето и ръцете, при хора на възраст над 40 години. Този вид петна се развиват с годините и имат нужда от продължително лечение, преди да започнат да избледняват. Въпреки това с търпение и постоянна грижа те могат да бъдат премахнати по естествен път.

Основната причина за появата на възрастовите петна е прекомерното излагане на слънце през годините. В някои случаи появата на петната може да се дължи и на липсата на някои хранителни вещества. Тъй като основната причина за появата на възрастови петна е прекомерната слънчева експозиция е нужно да намалите излагането на слънце и да предпазвате кожата си от изгаряне. Това разбира се не означава да избягвате напълно слънцето, защото то е важно  за производството на витамин Д и за здравето на организма като цяло.

Ако искате да намалите количеството на възрастовите петна по вашето тяло друга промяна, която може да направите е тази в начина на хранене. Диетата ви трябва да съдържа обилно количество от свежи плодове и зеленчуци. Освен това е нужно да пиете, колкото се може повече вода, за да поддържате тялото си хидратирано и да го освободите от вредните токсини. Обработените, пържените храни, сладкишите, алкохолът, кофеинът и цигарите трябва да бъдат намалени до минимум.

В много случаи възрастовите петна се дължат на недостатъчното количество на калий в организма. Има голям брой храни, които са богати на този елемент. Някои от тях са: кайсии, авокадо, банани, киви, пъпеш.

Някои други методи за намаляване на възрастовите петна са:

Лимонов сок

Киселината, която се съдържа в лимоновия сок е доказала, своето полезно действие в намаляването на кафеникавите петна по кожата. Прилагайте лимонов сок върху кожните участъци с петна два пъти дневно и ще забележите избледняване на петна след около 2 месеца. Оставяйте лимоновия сок да действа приблизително по поло вин час или ако го поставяте късно вечер може да го оставите да действа през цялата вечер.

Алое вера

Сокът или гелът от алое вера от дълго време е познат като особено добро средство за лечение на кожни проблеми от различно естество. Много пациенти съобщават, че при тях алое вера е оказало много добър ефект върху техните възрастови петна. Нужно е само да втриете сокът или гелът върху местата с петна два пъти дневно и да го оставите да подейства за около 45 минути.

Ябълков оцет

Сместа от ябълков оцет и сокът от една глава лук в еднакви пропорции е също много полезна за намаляването на възрастовите петна. Оставете сместа върху кожата за около 30 минути, през които да подейства. Повтаряйте процедурата всеки ден за около 6 седмици и ще забележите постепенно подобрение. Ако петната не са изчезнали напълно, но са започнали да избледняват продължете да поставяте сместа до изчезването на петната.