Начало / Красота и здраве / Факти относно белезите

Факти относно белезите

ное. 7, 2013

белег

Белегът е отпечатък на кожата, дължащ се на оздравителния процес, който се извършва в тялото след някакво нараняване. Белезите са част от нормалния оздравителен механизъм на тялото. Когато нараняването е по-дълбоко тялото започва производството на колаген, който да спомогне за възстановяването и затварянето на раната. Видимият отпечатък, който остава след заздравяването на раната е именно белегът. Възстановяването на някои рани може да отнеме значително време, в някои случаи месеци.

Какви видове белези има?

Келоиден белег. Тези белези се развиват при прекалена продукция на колаген за възстановяване на раневи дефекти. Тези видове белези се различават от нормалните по това, че те се разрастват и засягат и част от нормалната кожа. Тези белези не са злокачествени, но могат да бъдат съпроводени с чувство на известна болка и сърбеж. Подвижността на кожата в областта на келоидния белег може да бъде нарушена.

Хипертрофичен белег. Тези белези също се дължат на прекомерна продукция на колаген, но те се ограничават само в областта на нараняването, но изглеждат зачервени и надигнати над околната кожа. Те изчезват с времето  и червенината намалява.

Симптоми, които могат да съпровождат белезите

Появата на белег зависи от тежестта на нараняването. Повърхностните наранявания обикновено зарастват без формиране на белег. По-обширните наранявания, при които има нужда от формиране на по-голямо количество колаген оздравяват с формиране на по-дълбоки белези.

Белезите изглеждат и се чувстват по-различно от останалите части на кожата. Те могат да бъдат надигнати над околната кожа или да бъдат вдлъбнати. Могат да бъдат по-червени или по-бледи от останалата кожа. Ако при нараняването бъдат засегнати космените фоликули в областта на белега може да липсва окосмяване. Обикновено белезите са безболезнени, когато раната заздравее напълно.

Рискови фактори за поява на белези

При определени операции рискът за поява на белези е по-голям. Така например ако ви предстои трансплантация или цезарово сечение най-вероятно ще се сдобиете с белег.

При боледуване от варицела много често пациентите имат силен сърбеж, който значително увеличава риска от развитие на белези след преминаване на шарката.

Раните заздравяват по различен начин в различните възрасти. Кожата на младите хора се възстановява много по-бързо и много често след нараняване остават малки белези, докато с напредване на възрастта кожата се възстановява по-бавно, продукцията на колаген също се забавя и поради тази причина белезите са по-дълбоки.

Какво е лечението при белези?

Прилагането на средства за локално приложение, съдържащи витамин Е и кокосово масло могат да намалят риска от развитие на белези. Освен това белезите могат да бъдат прикрити с използването на козметични средства. При по-повърхностни белези може да бъде приложен химичен пилинг, който да изравни тена на кожата и да направи белега по-малко забележим.