Начало / Красота и здраве / Грижа за устните през зимата

Грижа за устните през зимата

фев. 11, 2013

Още с началото на зимата устните са една от най-чувствителните зони на тялото, които се нуждаят от специални грижи. Кожата, която покрива устните е изключително тънка и тъй като в устните липсват мастни жлези те са особено податливи на ниските температури. В резултат на вятъра и понижаването на температурите устните често се напукват и изсушават. Много жени и мъже не обръщат особено внимание на състоянието на устните си и не полагат нужните грижи за доброто им състояние през зимните месеци.

Според проучване проведено наскоро над 92% от жените избират червило, за да предпазят устните си от вредното влияние на ниските температури вместо специално създадените за тази цел балсами за устни, които осигуряват много по-добра защита и овлажняване.

Как да се грижим по-добре за устните си през зимния период?

Препоръчително е нанасянето на специални балсами за устни няколко пъти дневно, за да поддържате устните си защитени. Добре е балсамите, които използвате да съдържат в себе и слънцезащитен фактор, защото по време на зимния сезон слънчевите лъчи също са силни и могат да причинят увреждания. Ако все пак сте почитателка на червилата, преди да нанесете от избраното червило сложете на устните си балсам, който не само ще подхрани кожата, но и ще я предпази от някои от химикалите, които се съдържат в червилата, които допълнително причиняват изсушаване на устните.

Важно е да премахвате червилото си в края на работния ден или преди лягане. Освен това преди сън може да масажирате устните си с масло от жожоба или листа от канела, защото те са доказали своите свойства на естествени овлажнители.

Ако имате лошия навик да си хапете или облизвате устните, когато те са сухи или когато сте под напрежение е важно да спрете това. С облизването на устните вие не ги овлажнявате, а постигате точно обратния ефект и те ще станат още по-сухи.

Ако все пак спазвате правилата за поддържане на устните си през зимата и те продължават да са по-сухи от нормалното може да приложите един стар трик за овлажняване. Поставете на устните топли торбички от черен чай и ги притиснете към устните за 3-4 минути.

Освен редовните грижи за устните е важно да имате и правилен хранителен режим. Добрата хидратация на целия организъм ще се отрази добре и на външния вид на вашите устни. Затова е важно да пиете по 6 – 7 чаши вода на ден. Важно е да си набавяте и нужните количества витамини с храната, особено витамин Б, който е отговорен и за доброто състояние на вашите устни. Храни богати на витамин Б са: броколи, спанак, банани, картофи, сирене, яйца, риба, кисело мляко.

Прочетете за:
Напукани устни