Начало / Красота и здраве / Как да овладеем акнето в домашни условия?

Как да овладеем акнето в домашни условия?

мар. 12, 2015

Акнето е често срещан проблем, особено в тийнейджърска възраст. То се дължи на възпаление на кожата в резултат на бактериална инфекция, засягаща мастните жлези. Инфектирането на кожата води до нейното зачервяване и появата на пъпки, съдържащи малки количества гной в себе си.

Основната причина за развитието на акне при тийнейджърите е повишеното отделяне на себум от мастните жлези, в резултат на хормоналните промени, които настъпват в техния организъм. Най-често акнето се развива в областта на лицето, раменете и гърба. Може да намалите зачервяването на кожата и появата на пъпки с някои лесни за изпълнение в домашни условия методи:

  • Ябълков оцет

Ябълковият оцет е един от ефективните продукти за овладяване на акнето. Той има свойството да убива бактериите, които са основната причина за акне. Освен това ябълковият оцет регулира рН на кожата и по този начин пречи на размножаването на бактериите. Смесете 1 чаша оцет и 3 чаши вода и почистете лицето си с тампон с получената течност. След това измийте лицето си с хладка вода.

  • Маска от канела и мед

Медът е лепкав, а канелата е силна подправка и повечето хора смятат, че трябва да ги избягват когато става въпрос за кожата им, но това всъщност се оказва погрешно. Тези два продукта са особено ефективни в лечението на акнето. Канелата има противомикробни свойства, а медът е естествен антибиотик. Смесете 2 супени лъжици мед с 1 чаена лъжица канела и нанесете получената маска върху лицето. Изчакайте няколко минути да подейства и след това измийте лицето с хладка вода.

  • Краставица

Краставицата е изключително полезен за здравето на кожата продукт. Тя помага за подхранването на кожата и облекчава зачервяването й при акне. Тъй като има високо водно съдържание краставицата охлажда и стяга кожата. Тя спомага за свиването на кръвоносните съдове в областта на кожата и по този начин се намалява зачервяването.

  • Портокали

Портокалите са не само приятни за похапване, но и могат да спомогнат за здравето на нашата кожа. Те съдържат високи количества витамин Ц и цитрусова киселина. Витамин Ц помага за образуването на нови клетки и поддържането на добрия вид на кожата. За направата на маска ще се нуждаете от корите на 2 портокала и малко вода. Настържете корите и добавете малко вода. Нанесете получената смес върху лицето и изчакайте 20-25 минути да подейства. Измийте кожата си с хладка вода и нанесете овлажняващ крем.

  • Олио от чаено дърво

Чаеното дърво се използва в много домашни маски, особено когато става въпрос за грижата за нашата кожа. Много от хората се питат защо, когато при акне има излишък от мастен себум да прилагат олио на кожата си. Олиото от чаено дърво не е като обикновеното олио. То действа като разтворител, който намаля образуването на себум и отваря порите. Има антибактериални свойства и пречи на размножаването на бактериите, отговорни за акнето. Смесете 1 лъжица олио от чаено дърво с 9 лъжици вода. Измийте лицето си с мек сапун и хладка вода, след което с помощта на тампон приложете върху проблемните зони от получената смес с чаено дърво. Ако кожата ви е много чувствителна вместо с вода може да смесите олиото от чаено дърво с гел от алое вера.

Прочетете за:
Акне