Начало / Красота и здраве / Как да подхраним косата си с помощта на алое вера

Как да подхраним косата си с помощта на алое вера

юли 1, 2013

Растението алое вера се използва от векове за третиране на различни медицински проблеми като изгаряния и запек, но то също може да намери приложение и за подхранване на косата. Може би сте забелязали, че алоето е основна съставка в много от продуктите за коса, които се намират на пазара, именно заради неговите положителни качества. Ето и с какво може алоето да подобри външния вид на вашата коса.

Алоето съдържа естествени ензими, известни като протеолитици, които спомагат за отстраняване на мъртвите клетки, които запушват космените фоликули и затрудняват навлизането на хранителните вещества. Учените твърдят, че алое вера се е използвало за стимулиране растежа на косата още от древните египтяни.

Алое вера се използва при лечението на някои заболявания, които се дължат на натрупване на себум в областта на скалпа, като себорея например. С отсраняването на излишния себум и мъртви клетки се стимулира и растежът на косата. Продуктите с алое вера са особено препоръчителни за хора, страдащи от косопад или тези склонни към оплешивяване.

Както споменахме по-горе в алоето се съдържат протеолитични ензими, които отстраняват мъртвите клетки. Освен това продуктите с алое стимулират кръвообращението в областта на скалпа, в резултат на което се произвеждат повече овлажняващи продукти, които намаляват сърбежа и сухотата, които се предизвикват от пърхота.

Алоето съдържа всички важни и незаменими витамини и минерали за стимулиране растежа на косата. За да се възползвате от качествата на това растение добавете малко гел от алое вера към ежедневния си шампоан и сами ще забележите положителния резултат след време. За още по-добър резултат може да комбинирате гел от алое вера с кокосово мляко.

Алое вера се смята за естествен балсам, който може да се използва за възстановяване блясъка и мекотата на косата. Освен това след употребата на алое косата не се омазнява, както става при използването на повечето балсами. Алоето прави косата мека, здрава и гъвкава.

Без значение какво е точно състоянието на вашата коса – мазна или суха алоето може да възстанови нейния баланс. Може да се сбогувате със скъпите и в повечето случаи неефективни продукти за коса. Натуралните продукти като алоето са много по-добро и евтино решение.