Начало / Красота и здраве / Как да подпомогнете растежа на косата си по естествен начин

Как да подпомогнете растежа на косата си по естествен начин

мар. 1, 2013

Здравата и гъста коса е част от добрия външен вид. Косата нараства с около 15 см за една година. Няма магическо вещество, с което веднага да накарате косата си да порастне, но може да приложите някои техники, които да стимулират вашата коса и нейния растеж. Тези методи са безвредни и не съдържат в себе си химически субстанции, които биха увредили вашата коса.

Какви методи може да приложите, за да стимулирате растежа на косата по естествен път?

Храната, която приемате трябва да бъде богата на витамини и минерали, с които да поддържате косата си здрава и да засилите растежа й. Състоянието на вашето тяло ще рефлектира и върху външния вид на косата ви. Така ако вие сте здрави и косата ви ще изглежда добре. Приемайте повече сурови плодове и зеленчуци. Най-вече зелените и жълтите зеленчуци са богати на бета каротен, витамини А и Б, които са едни от най-важните витамини, които стимулират растежа. Намалете приема на сладкиши, мазнини и кофеин, защото те забавят растежа.

Спете достатъчно всяка вечер. Недоспиването води до косопад.

Ако сте подложени на стрес може да се опитате да медитирате или да приложите други техники за релаксация. Стресът е отключващ фактор за много здравословни проблеми и може да окаже влияние и върху състоянието на вашата коса.

Масажирайте скалпа си всекидневно. Този масаж стимулира притока на кръв към космените фоликули и по такъв начин стимулира растежа.

Не третирайте прекалено много косата си. Стилизиращите продукти съдръжат много химически вещества, които могат да увредят косата ви. Дори всекидневното връзване на косата ви на опашка може да я увреди, защото по такъв начин тя се накъсва и започва да капе по-често.

Може да хидратирате скалпа си с няколко чаени лъжички олио от жожоба, особе но ако вие сте предразположени към развитие на някои кожни заболявания като псориазис, екзема или пърхот. Олиото от жожоба е едно от най-полезните са косата вещества, защото по своя състав то много прилича на омазняващите субстанции, които отделя тялото.

Когато приемате хранителни добавки, съдържащи витамини, внимавайте да не прекалявате с тяхното количество, защото това може да бъде вредно за вашия организъм.

Пийте достатъчно вода всеки ден – поне 6 – 8 чаши дневно. Тя спомага да се очистите от токсините. Така правилната хидратация няма да позволи на тези вредни субстанции да останат във вашето тяло и да увредят коса ви.

Тютюнопушенето е вредно и за вашата коса, защото намалява притока на кръв към скалпа и оттам, косата не може да нараства правилно. Вредно въздействие върху вашата коса имат и алкохолните напитки. Ако искате да ускорите растежа на вашата коса е добре да ограничите тяхното количество.