Начало / Красота и здраве / Как да предпазим кожата си от изсушаване?

Как да предпазим кожата си от изсушаване?

окт. 3, 2013

Сухата кожа може да се дължи на най-различни причини. Каквато и да е причината обаче, сухата и лющеща се кожа може да доведе до много притеснения и тревоги. В някои случаи при изсушаване на кожата може да се наложи намеса от лекар, но в по-голямата част от случаите сухата кожа може да бъде излекувана и с някои домашни способи.

Първата и може би най-важна стъпка е да пиете достатъчно вода, с помощта на която да може кожата да се хидратира. Дневно трябва да приемате между 2 и 3 литра вода. С правилната хидратация кожата ви ще изглежда по-свежа и здрава.

Избягвайте да употребявате сапуни и препарати за почистване на кожата, съдържащи съставки, които допълнително биха изсушили кожата ви. Освен това не мийте кожата си прекалено често. При честото миене се отмиват и естествените масла, които се отделят на повърхността на кожата и имат функцията да я предпазват от изсушаване и вредности. Мийте лицето си 2 пъти дневно с мек сапун.

След измиване не забравяйте и да хидратирате кожата си. Внимателно избирайте продуктите за овлажняване. Избирайте продукти, които не съдържат ароматизатори и са специално създадени за чувствителна кожа.

Ако ви предстои дълго време да сте изложени на слънчеви лъчи е много важно да използвате крем със слънцезащитен фактор, който да нанесете преди излизане. Най-добре при суха кожа кремът да има и овлажняващ ефект.

Студеният и сух въздух може допълнително да спомогне за изсушаването на вашата кожа. Затова през студените месеци трябва редовно да подхранвате кожата си, за да я предпазите от изсушаване. Освен студения въздух някои заболявания също могат да станат причина за по-лесното изсушаване на кожата. Такива са анемията, заболяванията на щитовидната жлеза

Редовното ексфолиране на кожата също може да спомогне за възстановяването на нейния баланс. Експертите препоръчват ексфолирането да става три пъти седмично. При тази процедура се премахва най-горния слой мъртви клетки и се дава възможност на кожата да диша, а освен това след премахването на мъртвите клетки овлажняващите кремове се абсорбират по-добре.