Начало / Красота и здраве / Как да предпазите кожата си от стареене

Как да предпазите кожата си от стареене

дек. 26, 2012

Няма как да спрете процеса на стареене напълно, но от друга страна може да положите усилия, да предпазите кожата си от преждевременно стареене. Добрата грижа за външния вид и здравословния начин на живот могат да забавят стареенето и да ви предпазят от заболявания. Ето и няколко полезни и лесни за изпълнение стъпки за здрава и сияйна кожа:

Предпазвайте кожата си от слънцето. Кожата е много чувствителна на ултравиолетовите лъчи, които са част от слънчевия спектър. Тези лъчи водят до разрушаване на клетките на повърхностния слой на кожата, а това води до нейното изсушаване и по-голяма склонност към бръчки. Ако ви предстои да се излагате на слънце за по-дълго време използвайте подходящи слънцезащитни кремове.

Спазвайте здравословен хранителен режим. Храната, която приемате се отразява и на кожата ви. Повечето количества витамин С и намаляването на мазнините и въглехидратите ще повлияят благоприятно на нейния вид. Други полезни храни са тези богати на антиоксиданти – риба, плодове и зеленчуци. От въглехидратите е по-добре да приемате пълнозърнести храни.

Хидратацията е особено важна за здравия вид на вашата кожа. Овлажнявайте я всекидневно с подходящите за тази цел кремове. Влагата предпазва кожата от бръчки. Пиенето на достатъчно количество вода също спомага за правилната хидратация.

Спортувайте редовно. Тренировките допринасят за здравето на най-големия орган на вашето тяло – кожата. Спортът подобрява циркулацията на кръвта, изхвърля токсините. Доброто кръвоснабдяване спомага за по-добрия достъп на кислород и хранителни вещества към кожата и продукцията на колаген, който ви предпазва от бръчки.

Спете достатъчно. Редовният и здравословен сън поддържа тялото и кожата ви във форма. Така няма да имате тъмни кръгове и торбички под очите.

Не си лягайте с грим. Гримовете съдържат химикали, които могат да увредят кожата ви, да намалят нейната еластичност, а също и да предизвикат обриви. Използвайте качествен тоник или тоалетно мляко, които да почистват кожата ви в дълбочина.

Спрете цигарите. Пушенето състарява преждевременно кожата и води до появата на бръчки. Съставките, които се съдържат в цигарите стесняват дори и най-малките кръвоносни съдове в горните слоеве на кожата и така се нарушава нейното кръвоснабдяване. Така тя се лишава от нужните кислород и хранителни вещества. Пушенето също нарушава структурата на колагена, който е отговорен за нейната еластичност.

Избягвайте стреса. Високите нива на стрес могат да направят кожата ви по-чувствителна и да доведат до кожни проблеми. Регулирайте правилно работния си ден и не се поддавайте на емоциите. Наслаждавайте се на живота и на малките неща и скоро ще забележите резултата.

Последни публикации