Меню

Няма как да спрете процеса на стареене напълно, но от друга страна може да положите усилия, да предпазите кожата си от преждевременно стареене. Добрата грижа за външния вид и здравословния начин на живот могат да забавят стареенето и да ви предпазят от заболявания. Ето и няколко полезни и лесни за изпълнение стъпки за здрава и сияйна кожа:

Предпазвайте кожата си от слънцето. Кожата е много чувствителна на ултравиолетовите лъчи, които са част от слънчевия спектър. Тези лъчи водят до разрушаване на клетките на повърхностния слой на кожата, а това води до нейното изсушаване и по-голяма склонност към бръчки. Ако ви предстои да се излагате на слънце за по-дълго време използвайте подходящи слънцезащитни кремове.

Спазвайте здравословен хранителен режим. Храната, която приемате се отразява и на кожата ви. Повечето количества витамин С и намаляването на мазнините и въглехидратите ще повлияят благоприятно на нейния вид. Други полезни храни са тези богати на антиоксиданти – риба, плодове и зеленчуци. От въглехидратите е по-добре да приемате пълнозърнести храни.

Хидратацията е особено важна за здравия вид на вашата кожа. Овлажнявайте я всекидневно с подходящите за тази цел кремове. Влагата предпазва кожата от бръчки. Пиенето на достатъчно количество вода също спомага за правилната хидратация.

Спортувайте редовно. Тренировките допринасят за здравето на най-големия орган на вашето тяло – кожата. Спортът подобрява циркулацията на кръвта, изхвърля токсините. Доброто кръвоснабдяване спомага за по-добрия достъп на кислород и хранителни вещества към кожата и продукцията на колаген, който ви предпазва от бръчки.

Спете достатъчно. Редовният и здравословен сън поддържа тялото и кожата ви във форма. Така няма да имате тъмни кръгове и торбички под очите.

Не си лягайте с грим. Гримовете съдържат химикали, които могат да увредят кожата ви, да намалят нейната еластичност, а също и да предизвикат обриви. Използвайте качествен тоник или тоалетно мляко, които да почистват кожата ви в дълбочина.

Спрете цигарите. Пушенето състарява преждевременно кожата и води до появата на бръчки. Съставките, които се съдържат в цигарите стесняват дори и най-малките кръвоносни съдове в горните слоеве на кожата и така се нарушава нейното кръвоснабдяване. Така тя се лишава от нужните кислород и хранителни вещества. Пушенето също нарушава структурата на колагена, който е отговорен за нейната еластичност.

Избягвайте стреса. Високите нива на стрес могат да направят кожата ви по-чувствителна и да доведат до кожни проблеми. Регулирайте правилно работния си ден и не се поддавайте на емоциите. Наслаждавайте се на живота и на малките неща и скоро ще забележите резултата.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!