Начало / Красота и здраве / Как да се справим с напуканите пети?

Как да се справим с напуканите пети?

мар. 30, 2015

Напукването на петите се дължи най-вече на недостатъчна грижа за тях. При напуканите пети се наблюдават прорези на кожата, които засягат най-горния й слой – епидермиса. В някои случаи прорезите могат да бъдат по-дълбоки и да достигнат до дермата, което обикновено е съпроводено с болка. Напукването на петите най-често се дължи на:

  • експозиция на студен, сух климат
  • дехидратация
  • взимане на горещи душове и вани
  • прекарване на по-дълго време във ваната
  • използване на силно изсушаващи сапуни
  • диабет.

Двата основни рискови фактора за напукани пети са диабет и затлъстяване. При диабетиците има увреждане на нервите в областта на краката, поради повишените нива на кръвната захар в тяхното тяло и това може да стане причина за изсушаване на кожата и напукване на петите. При пациентите с диабет най-често се наблюдава и наслагване на инфекция в резултат на напуканите пети. Ако страдате от диабет е препоръчително редовно да изследвате краката си и да полагате грижи за тях.

Наднорменото тегло увеличава риска от напукани пети, тъй като излишните килограми оказват по-голямо напрежение върху крайниците и това води до изсушаване и напукване на кожата.

През зимните месеци всеки от нас може да страда от изсушаване на кожата на краката. Редовното взимане на дълги горещи душове и вани също води до изсушаване. Хората, които не полагат грижи за овлажняване на кожата по-често страдат от напукани пети.

Как може да се справите с напуканите пети?

  • Растително олио

Различните видове растително олио може да се използват при напукани пети. Зехтинът и сусамовото олио са много добър избор. Най-добре е да прилагате олиото вечер преди лягане, за да му позволите да подейства и да попие в кожата. Първо накиснете краката си в хладка сапунена вода и с помощта на пемза отстранете мъртвите клетки. След това изсушете краката си добре с кърпа. Нанесете олиото върху петите и си сложете чисти памучни чорапи. Повторете тази процедура няколко пъти, докато пукнатините изчезнат.

  • Глицерин

Комбинацията от глицерин и розова вода е много ефективна при лечението на напукани пети. Глицеринът овлажнява и омекчава кожата, за което е и широко използван в козметичната индустрия. Розовата вода съдържа витамини А, Б3, Ц и Д и има антиоксидантни, антисептични и противовъзпалителни свойства. Смесете еднакви количества от глицерин и розова вода и нанесете получената смес върху петите вечер преди лягане.

  • Парафин

Ако петите ви са много напукани и вече сте изпробвали няколко метода без успех може да прибегнете до парафина. Той има свойството да прави кожата мека. Разтопете едно блокче парафин и го смесете с две супени лъжици кокосово масло. Изчакайте сместа да изстине леко и след това потопете краката си в нея за 10 секунди, извадете ги и след малко ги потопете отново няколко пъти. След това покрийте краката си с найлон и ги оставете така за 30 минути. Повтаряйте тази процедура един два пъти седмично до получаване на желания ефект.