Начало / Красота и здраве / Как може да намалите бръчките по лицето си?

Как може да намалите бръчките по лицето си?

юни 27, 2014

С напредването на възрастта кожата постепенно губи своята еластичност и това води до появата на така нежеланите бръчки. Дерматолозите разполагат с различни методи за намаляване на бръчките. Към тях спадат прилагането на някои специални кремове, химичен пилинг или прилагане на ботокс. Но може би най-добрият начин за намаляване на бръчките е правилната грижа за кожата.

  • Предпазвайте кожата си от слънцето

Излагането на слънце е водещата причина за появата на бръчки. Има много проучвания, които доказват вредното въздействие на слънцето върху кожата и нейната еластичност. Когато излизате навън задължително слагайте на лицето си крем със защитен фактор 25 или повече. Кремът ще ви предпази не само от бръчки, но и ще намали шанса да заболеете от рак на кожата.

  • Спрете цигарите

Жените, които пушат са пет пъти по-склонни към ранна поява на бръчки от жените непушачки. Учените са доказали, че в тютюневия дим се съдържа ензим, който разрушава колагенът, отговорен за поддържането на еластичността на кожата.

  • Спете достатъчно

По време на сън нашето тяло произвежда човешки растежен хормон, който е отговорен за регенерацията на тъканите, включително и на кожата. Липсата на достатъчно сън от друга страна води до покачване на нивата на хормона на стреса кортизол. За кортизолът се знае, че забавя възобновяването на тъканите. Всички тези промени, които настъпват в организма по време на сън доказват колко важно е да имате един здравословен режим на сън, за да може вашата кожа да има време да се възстанови.

  • Яжте повече риба, особено сьомга

Сьомгата е не само добър източник на белтъци, но освен това в нея се съдържа изключително важните омега-3 мастни киселини. Именно тези мастни киселини имат функцията да спомагат за овлажняването на кожата и поддържането на нейния здрав вид.

  • Заредете тялото си с антиоксиданти

С поглъщането на УВ лъчите от кожата те водят до образуване на свободни радикали, които са вредни за организма молекули. Тези свободни радикали могат да спомогнат за появата на бръчки по лицето. Антиоксидантите са химически субстанции, чиято функция е да премахват свободните радикали. Затова е препоръчително да консумирате храни, богати на антиоксиданти. Такива са например боровинките, нарът и други ярко оцветени плодове и зеленчуци.

  • Овлажнявайте кожата си

Жените понякога са толкова концентрирани в желанието си да се предпазят от бръчки, че забравят колко важно е правилното и редовно прилагане на овлажняващи кремове за кожата. Добре овлажнената кожа изглежда по-здрава, а и наличните бръчки не са толкова ясно изразени.

  • Контролирайте израженията на лицето си

По-изразителните изражения на лицето, с които изразяваме различни емоции водят до появата на кожни гънки, които впоследствие могат да преминат в бръчки. Може да бъде трудно, но се опитвайте да контролирате, доколкото е възможно израженията на лицето си, особено мръщенето и присвиването на очи. Това не означава да спрете да се усмихвате или да се смеете.