Начало / Красота и здраве / Каква е причината за белите коси

Каква е причината за белите коси

ян. 15, 2013

По принцип белите коси се свързват с напредналата възраст, но в някои случаи те могат да се появят и при по-млади хора. Причините могат да са най-различни. Основната причина, на която се дължи побеляването е липсата на меланин в корена на косъма. Причините могат да се комбинират в няколко групи – генетични, витаминен дефицит, тютюнопушене, стрес, проблеми с щитовидната жлеза.

Генетични фактори
Тук основно значение има наследствеността. Ако при някои от вашите родители е имало по-ранно побеляване на косата, при вас то също може да се наблюдава в резултат на унаследяване. Във вашите гени се съдържа информация за продукцията на меланин и кога неговото производство да спре.

Витаминен дефицит
Преждевременното побеляване на косата може да бъде знак за недостатъчно количество на витамини във вашето тяло, основно витамин Б. Ако се храните правилно и балансирано и при вас няма липса на витамини, то тогава може да страдате от пернициозна анемия. При това заболяване вашето тяло не може да усвоява правилно витамин Б12 от кръвообращението и неговото количество намалява. Затова е важно да си правите редовни кръвни изследвания и да следите вашето здравословно състояние.

Стрес
Счита се, че стресът е една от основните причини за преждевременното побеляване на косите. Една част от медицинските специалисти вярват, че прекалено забързаният и напрегнат начин на живот може да има като отрицателно последствие побеляване на косата, но няма абсолютни доказателства за тази причина. Въпреки това лекарите съветват да се опитвате да намалите стреса, доколкото е възможно, за да редуцирате вредното му влияние върху вашия организъм.

Проблеми с щитовидната жлеза
Когато щитовидната жлеза не успява да секретира нужното количество тиреоидни хормони, се развива заболяването хипотиреоидизъм. Един от страничните ефекти на хипотиреоидизма е побеляването на косата. С кръвен тест хипотиреоидизмът може да бъде лесно открит, а след това лечението е насочено към възстанояване на хормоналния баланс на организма.

Тютюнопушене
Проведени са проучвания за връзката между цигарите и белите коси и според тях при заклетите пушачи има четири пъти по-голям риск от преждевременно побеляване на косата от непушачите.

В момента няма някакво точно определено лечение за белите коси. Най-лесният изход от ситуацията са боите за коса. Някои специалисти препоръчват също воденето на здравословен начин на живот, намаляване количеството на стреса, за да се предпазите от това състояние.