Начало / Красота и здраве / Какви могат да бъдат причините за накъсване на косата

Какви могат да бъдат причините за накъсване на косата

юли 22, 2013

Накъсването на косата е естествен процес, имайки напредвид че дневно човек губи около 50-100 косъма. Когато обаче страдате от прекалено накъсване на косата тази бройка може сериозно да се увеличи. В повечето случаи увеличеното накъсване на косата се дължи на третирането й с различни продукти за коса като лак или пяна за коса, често използване на преси и маши за коса. Ето и кои са най-честите причини за накъсване на косата:

1. Неправилен хранителен режим и недостатъчен прием на витамини

Нездравословният хранителен режим, увеличеният прием на сол и сладкиши може да влоши състоянието на вашата коса. Учените са установили, че за здравето на косата е нужен достатъчен прием на продукти, съдържащи витамини Б, Е и желязо.  Добри източници на витамин Б са бананите, броколи, мляко и пилешкото месо. Храни, богати на витамин Е са ядки, сьомга и спанак. Желязо може да си набавите от миди, тиква, семена.

2. Загуба на тегло

В някои случаи увеличеното накъсване на косата може да бъде страничен ефект в резултат на намаляване на телесното тегло. Когато загубите повече от 8 килограма за кратък период от време може да забележите, че губите повече косми дневно от преди. За няколко месеца този процес ще се забави и скоро косата ви ще възстанови нормалното си състояние.

3. Стрес

Ако сте подложени на стрес на работното си място или преминавате през тежък период от живота си това може да се отрази и на състоянието на вашата коса. Стресът може да ви накара да занемерите вида на косата си и това да доведе до по-чес то накъсване.

4. Прекалено третиране на косата със стилизиращи продукти

Всички стилизиращи продукти съдържат най-различни химични субстанции, които могат да увредят вашата коса. Избягвайте прекалено честото боядисване на косата или нейното третиране с преси и маши за коса. Ако все пак използвате такива продукти се опитвайте да подхранвате косата си с домашно приготвени маски за коса, които да възстановят баланса.

5. Недостатъчно овлажняване на косата

Ако косата ви е много суха това означава, че скалпа ви не продуцира достатъчно овлажняващи естествени масла, които да поддържат определена влажност на косата. Друга причина за недостатъчно хидратиране на косата е нейното прекалено често миене. При всяко измиване използвайте и балсам, който допълнително да спомогне за нейното хидратиране.

6. Заболяване

В някои случаи увеличеното накъсване на косата може да бъде признак за някакво по-сериозно медицинско състояние. Заболявания, при които има по-голямо опадане на косата са анорексия, булимия и хипотиреоидизъм.