Начало / Красота и здраве / Какви са ефектите на стареенето върху кожата?

Какви са ефектите на стареенето върху кожата?

фев. 12, 2015

При остаряването един от органите, които се променя най-видимо е кожата. Някои от доказателствата за напредването на възрастта са появата на бръчки и загубата на еластичност на кожата.

Начинът, по който кожата се променя с годините зависи от много фактори: начина на живот, храненето, наследствеността. Така например пушенето, води до освобождаването на свободни радикали в организма, които могат да увредят клетките и да доведат до преждевременно стареене.

С напредването на годините може да забележите, че кожата ви вече не е толкова гладка и опъната. Освен това тя може да бъде по-суха, лесно ранима и по-тънка. С годините кожата става по-податлива на влиянието на външни фактори.

С възрастта изтънява външния слой на кожата (епидермис), въпреки че слоят клетки, които го изграждат не се променя. Броят на пигментните клетки, наречени меланоцити намалява, а в същото време останалите пигментни клетки увеличават размерите си. В резултат на това кожата изглежда по-бледа.В областите по-често изложени на слънчево огряване могат да се появят, така наречените възрастови тъмни петна.

Под кожната повърхност намаляват мазнините в областта на бузите, брадичката, носа, челото и около очите и в резултат на това ще имате по-отпуснат и уморен вид. Може да забележите появата на бръчки около 30-40 годишна възраст. Те са резултат на емоциите, които изразяваме чрез различни мимики. Най-често бръчките са под формата на хоризонтални линии в областта на челото, слепоочието, около очите и устата.

С времето вредните ултравиолетови лъчи на слънцето увреждат един от съставните елементи на кожата, наречен еластин. Разкъсването на еластиновите влакна прави кожата по-отпусната и тя губи своята еластичност. Няма начин, по който да възстановите вредите, които слънцето оказва, въпреки че кожата има възможността да се регенерира. Затова е и нужно да употребявате слънцезащитни кремове. Може да ограничите вредите, като намалите времето през което тялото ви е изложено на слънчевите лъчи, особено между 10 сутринта и 2 часа на обяд.

Освен слънцето тютюневият дим и употребата на цигари оказват особено вредно влияние върху кожата. Пушачите обикновено имат повече бръчки от непушачите, което се дължи на свободните радикали, които се съдържат в тютюневия дим. Препоръчително е да избягвате тютюнопушенето, за да предпазите кожата си и нейния добър вид.

Последни публикации