Начало / Красота и здраве / Какви са причините за мазна кожа и как да се справим с нея?

Какви са причините за мазна кожа и как да се справим с нея?

юли 30, 2014

Мазната кожа е често срещано оплакване. Тя се среща по-често при хора с по-дебела кожа и по-големи пори. Мазната кожа се дължи на производството на повече от нужното количество мастен себум от мастните жлези, разположени по кожата на лицето. Други места, на които може да се забележи по-засилено от нужното омазняване на кожата са гърба и гръдния кош.

Някои фактори като хормонален баланс на организма, стрес и начин на хранене могат да окажат влияние върху производството на себум и омазняването на кожата, но в повечето случаи видът на кожата се определя основно от генетични фактори, които са ни заложени още преди раждането.

Какви могат да бъдат причините за повишено омазняване на кожата?

Генетични заложби – ако във вашата фамилия повечето членове са с мазна кожа има голяма вероятност и при вас да се среща такъв тип кожа.

Прекалена употреба на продукти за грижа за кожата – в желанието си да имат красива и добре изглеждаща кожа някои хора прекаляват с грижите и могат да нарушат нормалната бариерна функция на кожата или да запушат порите си.

Употреба на медикаменти – хормонално заместителната терапия може да причини повишена продукция на себум и омазняване на кожата.

Хормонални промени в организма – при жените основно през периоди с резки промени в нивата на андрогените, които имат пряка връзка с омазняването на кожата. Колкото по-високи са техните нива, толкова по-мазна е кожата.

Прекалено излагане на слънце – повечето хора смятат, че излагането на слънце спомага за намаляване на омазняването на кожата, но това не е така. За кратко омазняването може да намалее, но след това организмът като компенсаторна реакция на повишеното слънчево излагане реагира с повишена продукция на себум.

Как може да намалите омазняването на кожата?

Мийте два пъти дневно лицето си, за да отмиете излишното омазняване и да предотвратите запушването на порите на кожата. Изберете мек сапун, който да не дразни много кожата и да не я изсушава прекалено. Мийте кожата си с хладка вода.

При закупуването на продукти за поддържане на кожата прочитайте старателно какво се съдържа в тях и избирайте продукти на водна основа. Преди лягане задължително премахвайте грима си, защото ако не го направите той ще запуши порите ви и това ще доведе до допълнително омазняване.

Освен правилните грижи за кожата си трябва да обръщате внимание на това с какво се храните. Избягвайте да приемате пържени и мазни храни, които допълнително ще омазнят кожата ви. Наблягайте на свежите плодове и зеленчуците и домашно готвените ястия, приготвени с минимално количество мазнина.

За добрият вид на нашата кожа много спомагат и редовните физически натоварвания. Връзката между стреса и акнето и повишеното омазняване на кожата вече е доказана. По време на стрес се повишава нивото на андрогените, а оттам и на производството на себум. За да намалите стреса може да практикувате йога, медитация или умерени физически упражнения, които да помогнат на тялото ви да се отпусне.