Начало / Красота и здраве / Какви са симптомите на акне

Какви са симптомите на акне

фев. 8, 2013

Акнето е състояние най-характерно за периода на пубертета, но то може да се прояви и в по-късна възраст. Дължи се основно на повишена мастна секреция и запушване на космените фоликули със секрет. Най-честата му изява е в областта на лицето, шията и гърба. Акнето може да бъде много упорито и трудно лечимо и става причина за дискомфорт и притеснения относно външния вид.

Симптомите на акне могат да варират в зависимост от неговата тежест. Може да се представи с:

Невъзпалителни лезии

Комедони – бели или черни точки. Те се появяват, когато отворите на космените фоликули бъдат запушени с мастна секреция, мъртви клетки и понякога бактерии. Когато комедоните са отворени към повърхността на кожата се говори за черни точки, поради тъмния вид на съдържимото. Когато комедоните са затворени става въпрос за бели точки. Те изглеждат като леко повдигнати малки бели  подутини.

Възпалителни лезии

Папули. На вид те са като белите точки. Надигнати са над кожата и изглеждат като подутини и кожата около тях е зачервена и напрегната.

Пустули. Те представляват зачервени напрегнати подутини, които на върха си съдържат бяла гной, която лесно може да се види на физикален преглед.

Нодули. Те са по-големи, солидни, болезнени подутини под повърхността на кожата. Дължат се на увеличена мастна секреция по-дълбоко в основата на космения фоликул.

Кога да потърсите медицинска помощ

Дори и леките форми на акне могат да причинят голям дискомфорт на пациентите. Ако акнето ви кара да се чувствате нещастни или трудно го контролирате и ако лезиите се увеличават е добре да се консултирате с лекуващия ви лекар. Това ще ви предпази от усложнения и развитие на белези, които са едно от най-неприятните усложнения на акнето.

Какво може да направите у дома, за да контролирате акнето си?

Почиствайте кожата си редовно с меки сапуни, които не изсушават кожата. Винаги премахвайте грима си в края на деня. Важно е да не прекалявате и с грижите за лицето. Два пъти дневно измиване на лицето е достатъчно. Не стискайте пъпките, които се появяват, защото така може да внесете инфекция и сами да влошите вашето състояние.

Прочетете за:
Акне