Начало / Красота и здраве / Какво издава косата ви за вашето здраве?

Какво издава косата ви за вашето здраве?

сеп. 23, 2015

Всеки от нас обръща внимание на косата си и нейния външен вид. Но освен, че тя е важна за това да изглеждаме добре и да сме привлекателни косата може да разкрие много подробности относно нашето здравословно състояние. Учените са доказали, че вида на косата, нейната текстура и гъстота могат да бъдат признак за някои заболявания. Следващият път, когато се погледнете в огледалото вижте дали при вас са налице някои от следните промени в косата:

  • Суха и тънка коса

Много фактори могат да доведат до изсушаване на косата, включително боядисване, често третиране на косата със сешоар или преса за коса. Но изтъняването и изсушаването на косата може да се дължи и на някои здравословни проблеми, като например заболяване на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм.

  • Чуплива коса

Чупливата коса е един от симптомите на синдрома на Кушинг. Тази промяна във вида на косата е един от по-късните признаци на заболяването. Синдромът на Кушинг се дължи на повишеното количество на хормона кортизол в кръвта. Ако смятате, че може да страдате от това заболяване обърнете внимание дали имате някои от следните симптоми: повишено кръвно налягане, повишаване на теглото, хирзутизъм, мускулна слабост и болки в кръста.

  • Поява на бели люспи по скалпа

Ако по скалпа ви се появят големи бели люспи това обикновено е признак на заболяването псориазис. То лесно може да се отдиференцира от пърхот, при който също има люспи по скалпа, но те са жълтеникави, по целия скалп и са малки по размер. Псориазисът е едно от често срещаните автоимунни заболявания, при което има ускорен цикъл на живот на кожните клетки. При поява на големи бели люспи по скалпа е препоръчително да посетите дерматолог, който да прецени какъв е проблема при вас и да ви назначи подходяща терапия.

  • Косопад

Нормално е да губите около 100 косъма вески ден. Но ако забележите, че косата ви изведнъж е почнала да капе повече от обикновено това може да е признак, че тялото ви не получава достатъчно желязо и може би страдате от анемия. За да установите дали това наистина е така трябва да ви бъдат назначени кръвни изследвания. Друга причина за косопад е преживяването на силен стрес, като например развод, загуба на близък човек. При диабет също може да се наблюдава повишена загуба на коса и обикновено това е един от първите признаци на заболяването.

Приемът на някои медикаменти също може да причини косопад. Така например ако приемате противозачатъчни или медикаменти за лечение на биполярно разстройство вашият личен лекар трябва да ви предупреди да очаквате известно повишено окапване на косата.

  • Жълти люспи и сърбеж по скалпа

Всеки от нас е чувал за пърхот и много от нас са страдали от това състояние в някакъв етап от живота си. Но сега след множество проучвания учените са установили, че пърхотът е много по-комплексно състояние, на което трябва да се обърне внимание. Пърхотът може да е признак на себореен дерматит, при който има поява на жълтеникави люспи в областите на главата, където косата най-много се омазнява. Себорейният дерматит е състояние, при което има инфектиране на скалпа с гъбички, които причиняват раздразнение и възпаление на кожата.