Начало / Красота и здраве / Какво издава кожата ви за вашето здравословно състояние?

Какво издава кожата ви за вашето здравословно състояние?

сеп. 2, 2015

Кожата е най-големият орган в нашето тяло и има редица важни функции. Тя ни предпазва от бактерии и други вредни организми от външната среда, подпомага регулацията на телесната температура и получава информация под формата на усещанията за допир, натиск, болка, топло и студено. Не е учудващо тогава, че когато нещо не е наред вътре в тялото, кожата реагира на това и настъпилите промени в нея могат да бъдат първия признак, че има здравословен проблем.

Някои от по-често срещаните кожни промени при заболяване са:

  • Червени люспести петна

Обикновено появата на тези петна е симптом на заболяването псориазис. При него се атакува имунната система на пациента и се стига до възпаление, което е причина и за червеникавите люспести петна по кожата. Обикновено заболяването се отключва в два възрастови периода около 20 и 55 годишна възраст. По-често то е съпроводено и с болки в ставите тъй като в резултат на заболяването пациентите често развиват и артрит.

  • Суха и сърбяща кожа

По-често сухата, раздразнена кожа се дължи на сухо и студено време и най-често пациентите имат такива оплаквания през зимния сезон. Ако и вие имате суха кожа е добре да избягвате горещите душове и да овлажнявате кожата с кремове. Ако сухата кожа е съпроводена и със силен сърбеж, умора или загуба на тегло може да се наложи вашият лекуващ лекар да изключи възможността за някои по-сериозни заболявания като проблеми с щитовидната жлеза, бъбречни заболявания или някои видове рак.

Най-често акнето е резултат от стрес, с изключение на акнето през тинейджърската възраст, което се дължи на хормоналните промени, които настъпват през този възрастов период. Когато сте напрегнати в тялото ви се отделя хормона кортизол, който е и причината за появата на пъпки по лицето и тялото. Ако акнето при вас персистира може да се наложи да приемате медикаменти или да мажете кожата с кремове против акне. Ако акнето при жените е съпроводено и с появата на нежелано окосмяване в областта на лицето това може да бъде симптом на синдрома на поликистозните яйчници. Това е заболяване за лечението, на което се изисква про дължителна хормонална терапия.

  • Пожълтяване на кожата

Ако забележите, че кожата ви жълтее, особено в областта на дланите и ходилата и освен това склерите на очите ви също изглеждат жълти може да се касае за проблем с жлъчката. Друга причина за пожълтяване на кожата е понижена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, при който се затруднява усвояването на бета-каротена, антиоксидант, който в повишени количества предизвика жълтеникав отенък на кожата. Обикновено хипотиреоидзмът се придружава още от суха кожа и оплакване на пациентите от честа умора и покачване на теглото.

  • Подуване на клепачите

Ако подуването на клепачите е съпроводено със зачервяване и сълзене на очите и сърбеж може да страдате от сезонна алергия. В областта на клепачите се намират едни от най-тънките и лесно раними капиляри и поради тази причина те са първото място, на което се проявяват първите признаци на алергия. Друга по-сериозна причина за подуване на клепачите са някои бъбречни заболявания, за които е нужно лекуващият ви лекар да извърши допълнителни, специализирани изследвания.