Начало / Красота и здраве / Какво представляват луничките

Какво представляват луничките

апр. 11, 2013

Луничките представляват малки, ненадигнати, светло-кафяви петънца по кожата на тялото и лицето. Техният цвят може да варира от червено до кафяво. Много често срещани са и не водят до някакви усложнения. По-чести са при хората със светла кожа, поради по-ниското съдържание на меланин в тяхната кожа. Луничките се появяват поради неравномерно разпределение на меланина в отделните части на кожата. Прекалената продукция на меланина в някои части на тялото води до поява на лунички.

Има два вида лунички – обикновени и такива в резултат на продължителна слънчева експозиция. Обикновените лунички имат малки размери, по-често се появяват в областта на лицето. Те са по-тъмни през лятото и избледняват през зимата. Другият вид лунички не избледняват през зимата както обикновените и могат да се появят и на гърба и раменете. Размерите им са по-големи от тези на обикновените лунички.

Причините за появата на лунички може да се дължат на :

– фамилна обремененост – ако във вашата фамилия повечето членове имат лунички е много вероятно те да се появят и при вас.

– слънчева експозиция – при излагане на слънце кожата започва да произвежда меланин, за да се предпази от вредните ултравиолетови лъчи. Неравномерното производство на меланин води именно до появата на лунички.

Как можем да премахнем луничките от кожата си?

В повечето случаи луничките са безобидни и няма нужда от някакво лечение, но има пациенти, които не харесват външния си вид поради луничките и искат те да бъдат премахнати. За целта могат да се ползват:

– избелващи кремове, които да изравнят тена. В някои случаи обаче тези кремове водят до появата на обриви;
– криотерапия или замразяване с азот;
– химически пилинг;
– лазерното лечение може да спомогне за премахване на луничките, но резултатите от лечението варират при различните пациенти и може да са нужни множество процедури до окончателното премахване на луничките.