Начало / Красота и здраве / Какво може да разкрие лицето ви за вашето здраве?

Какво може да разкрие лицето ви за вашето здраве?

ное. 18, 2015

лице

Вашето лице е като карта на ума ви и вашата личност, а и на вашето здравословно състояние. Някои от частите на лицето корелират с различни органи в тялото и промяната в тях може да индикира наличието на здравословен проблем. Някои от по-честите промени по лицето, които могат да подскажат, че нещо с вас не е наред са:

  • Суха кожа и напукани устни

Това най-често е признак на дехидратация. В по-редки случаи изсушаването на кожата може да показва по-сериозен проблем, при който е засегната функцията на потните жлези, като например при хипотиреоидизъм или диабет.

  • Излишно лицево окосмяване

Наличието на нежелано окосмяване в областта на челюстта, брадичката и горната устна при жените може да бъде признак на синдром на поликистозните яйчници или друг вид хормонален дисбаланс, при който са повишени нивата на мъжкия полов хормон – тестостерон.

  • Меки жълти топчета по клепачите

Тези лезии представляват натрупване на холестерол и се наричат ксантелазми. Смята се, че при пациентите с ксантелазми има по-висок риск от сърдечни заболявания. В едно проучване, проведено в Дания през 2011 година сред 13 000 пациенти с ксантелазми учените са установили, че при 70% от тях има по-висок риск от развитие на атеросклероза, а при 50% е повишен риска от инфаркт на миокарда, в сравнение с пациенти, при които няма описани ксантелазми.

  • Торбички под очите и подпухналост

Уморените очи и появата на торбички могат да бъдат признак за хронични алергии, които причиняват разширяване на кръвоносните съдове и се стига до отоци в областта на очите.

  • Лицева асиметрия

Наличието на асиметрия в областта на лицето е един от първите алармиращи симптоми при инсулт. Обикновено се наблюдава спадане на устния ъгъл едностранно, невъзможност да се затвори клепача напълно от същата страна и намалена чувствителност в засегнатата половина на лицето. Освен лицевата асиметрия обикновено пациентите срещат и говорни затруднения, като завалена и по-трудно разбираема реч.

  • Промяна в цвета на кожата на лицето

Дори малките промени в цвета на лицето могат да бъдат признак, че нещо не е наред. Така например побледняването на кожата в областта на лицето обикновено е симптом на анемия. Пожълтяването от друга страна най-често е признак на чернодробно заболяване. Ако забележите, че устните ви са по-сини и са загубили розовия си цвят това може да се дължи на белодробен проблем.