Начало / Красота и здраве / Какво може да разкрие окосмяването на тялото за вашето здраве?

Какво може да разкрие окосмяването на тялото за вашето здраве?

мар. 31, 2016

окосмяване

В днешно време, както жените, така и мъжете обръщат внимание на окосмяването по тялото си и се грижат да изглеждат възможно най-добре. Промяната в окосмяването може да бъде признак на някои здравословни проблеми и не трябва да пренебрегвате този сигнал на тялото ви. Някои от заболяванията, които могат да се проявяват с такъв симптом са:

  • Хормонален дисбаланс

Мъжките хормони тестостерон и дехидроепиандростерон се откриват в телата на мъжете и жените в различни количества. По време на менопаузата, през която нивата на женските полови хормони спадат, а се покачват в известно количество мъжките при жените може да се забележи окапване на косата от мъжки тип. Освен това може да се появи излишно окосмяване в областта на гърба, брадичката и бузите.

Ако нивата на мъжките хормони в женския организъм се изменят рязко, в резултат на например яйчников тумор или тумор на надбъбречната жлеза може да възникне състояние известно като хирзутизъм. При него се появява окосмяване от мъжки тип в областта на гръдния кош, гърба, около гърдите и брадичката.

  • Автоимунно заболяване

В редки случаи имунната ви система може да увреди кожните фоликули. Това може да доведе до загуба на окосмяване в някои части на тялото – състояние, известно като алопеция ареата. В по-редки случаи може да опадат космите по главата и цялото тяло – универсална алопеция. Когато възникне такова състояние е нужно лечение с кортикостероиди, които могат да помогнат за възстановяване на окосмяването. Най-често алопецията засяга пациенти на възраст под 20 години.

  • Дефицит на желязо или хипотиреоидизъм

Може би сте забелязали, че през някои периоди от годината косата ви окапва повече от обикновено. Ако окапването на косата стане по-сериозно и засяга както косата, така и останалите части от тялото, тогава може би страдате от дефицит на желязо или хипотиреоидизъм. С изследването на кръв може да се установи, дали наистина окапването на коса при вас се дължи на някое от тези състояния.

  • Генетика и расова принадлежност

Генетичната информация, която получавате от родителите си е може би един от водещите фактори, които определят вашето окосмяване. Освен това при различните раси се наблюдават и разлики в типа окосмяване. Така например най-леко окосмени са хората от азиатската раса, докато най-обилно окосмяване се наблюдава сред европейската раса.