Начало / Красота и здраве / Какво могат да разкрият краката ви за вашето здравословно състояние?

Какво могат да разкрият краката ви за вашето здравословно състояние?

окт. 12, 2015

Може би не сте знаели, но вида на вашите крака може да разкрие много относно вашето здравословно състояние. Чрез кратка инспекция на крайниците могат да се открият признаци за редица заболявания, като например диабет или хранителни дефицити. Затова и трябва да обръщате внимание на краката си, така както на всички останали части на вашето тяло.

Ето и кои са по-често срещаните промени в долните крайници, на които не трябва да обръщате гръб:

  • Намаляване на окосмяването в областта на краката

При нарушаване на кръвоснабдяването на долните крайници, като резултат намалява окосмяването в тази област. Когато сърцето не може да изпомпи достатъчно кръв към краката поради атеросклероза се наблюдава тази промяна в тях. Друг признак на нарушен приток на кръв към долните крайници е трудното напипване на пулс в тази област.

  • Поява на язви в областта на стъпалата

Това е един от водещите признаци на диабет. Повишените нива на глюкозата в кръвта увреждат нервите и нарушават кръвообращението и поради тази причина малките наранявания и порязвания не се усещат от пациентите и като резултат се образуват язви. Ако тези язви не се лекуват навреме могат да се инфектират и да се стигне до ампутация на крайник. За диабетиците е изключително важно редовно да проверяват състоянието на краката си и да следят за промени в тях.

  • Крампи

Внезапните контракции на мускулите могат да бъдат предизвикани от дехидратация или по-усилени тренировки например. Но ако това се случва често и няма някаква явна причина за това то крампите могат да се дължат на дефицит на калций, калий или магнезий. Бременните жени през първия триместър от бременността са изключително склонни към крампи поради повишения кръвен обем и в същото време затруднено кръвоснабдяване към долните крайници.

  • Студени крака

Често жените съобщават, че краката им са студени. В повечето случаи това не е притеснително, но студените крайници могат да бъдат признак и на заболяване на щитовидната жлеза. Ако освен изстудяването на краката забележите, че сте покачи ли теглото си, кожата ви е суха и често сте уморени е добре да се консултирате с ендокринолог.

  • Задебеляване и пожълтяване на ноктите на краката

Обикновено пожълтяването на ноктите е признак на гъбична инфекция. Това състояние може да персистира с години без пациентите да му обърнат внимание. Пожълтяването на ноктите е един от късните симптоми на това състояние. Освен промяната в цвета на ноктите може да забележите неприятна миризма и сърбеж на краката. Най-склонни към гъбични инфекции са хората, страдащи от диабет и имунодефицитни заболявания.

  • Болки в петата

Ако когато ходите ви боли петата, най-вече след ставане от сън и болката нараства през деня това може да се дължи на плантарен фасциит. Плантарният фасциит е състоние, при което има възпаление на съединителната тъкан на стъпалото. Най-често този вид фасциит се предизвиква от преразтягане на тъканта над нормалните й възможности.