Начало / Красота и здраве / Какво значат белите точки по вашите нокти

Какво значат белите точки по вашите нокти

дек. 20, 2012

Нашето тяло има различни начини да показва външно, че нещо не е наред. Така например белите точки по ноктите или промяната в цвета на кожата могат да насочват към някакъв медицински проблем, който може да е безобиден, но в някои случаи може да се касае и за по-сериозно заболяване. Тези бели точки или понякога под формата на линии имат медицинското название левконихия.

Какви могат да са причините?
В повечето случаи в миналото хората са смятали, че те се дължат на дефицит на калций или цинк в резултат на неправилен хранителен режим, но се оказало, че това схващане е погрешно. По принцип тези бели точки се получават при леки или по-сериозни наранявания на ноктите. Ако не можете да се сетите, кога точно сте се ударили вземете под внимание факта, че ноктите растат много бавно и самите бели линии могат да се появят седмици след нараняването. В тези случаи по принцип те се наблюдават на един – два нокътя.

Ако забележите бели точки или линии на всичките ви нокти може да се касае за някакво много по-сериозно заболяване като анемия, цироза, диабет. При някои кожни заболявания като екзема или псориазис също може да се развие левконихия. Но не се притеснявайте, защото ако те са единствен симптом не значи, че задължително страдате от тези заболявания. Важно е да следите как изглеждат ноктите ви и ако забележите някакви промени е добре да се консултирате с лекар, който да изясни вашето състояние.

Какво е лечението?
Няма някакво определено лечение на това състояние. Без значение каква е била причината за травмата белите точки по ноктите не се нуждаят от лекарствени средства. Важно е да предпазвате ноктите си от травми. Ако все пак забележите, че те са много на брой се консултирайте с личния си лекар, за да може той да назначи лечение на основното заболяване, което ще доведе и до изчезване на белите точки.