Начало / Красота и здраве / Косопадът – как да го контролираме?

Косопадът – как да го контролираме?

дек. 12, 2012

Косопадът е често срещано явление, както при мъже така и при жени. Някои жени си мислят, че ако използват скъпи продукти за коса ще предотвратят косопадът, но това не е така. Скорошно проучване доказва, че дори при използване на скъпи продукти, хората продължават да губят коса.

Има много причини за косопад. При някои хора той е генетично заложен, при други той се дължи на хормонален дисбаланс. При жени може да се появи по време на менопауза или след бременност. Редовната употреба на бои за коса също може да бъде причина за това състояние .

Какво може да направите, за да намалите косопада?

Регулярен масаж на скалпа – честият масаж на скалпа в основата на корените е много полезен. За масажа може да използвате топло кокосово олио. Нежно втривайте олиото в корените за около половин час. По този начин подобрявате кръвоснабдяването и така се заздравява и самия косъм.

Избягвайте вредни химикали
Това означава в някои случаи да стоите далеч от някои продукти, които интензивно се рекламират по телевизионния екран. Някои луксозни прически изискват прилагането на серуми, изправяне на косата или боядисване, а всички тези неща водят до усилване на косопада.

Не се поддавайте на стрес
Стресът е една от главните причини за косопад, а също и за преждевременно побеляване на косата. Трябва да се опитвате за избягвате стресовите ситуации. За това може да спомогнат и редовните масажи.

Използвайте продукти за коса на билкова основа
Когато косопадът е сериозен спрете употребата на шампоани и балсами, които съдържат вредни химически субстанции и ги сменете с билкови такива.

Избягвайте сешоарът
Сушенето на косата със сешоар увеличава косопада. Също така не решете косата си докато е мокра, а леко я избърсвайте и попивайте влагата  с мека кърпа.

Лечение Аюрведа
Лечението Аюрведа за косопад включва регулиран хранителен режим, медикаментозен масаж и приложение на билки. Основно се набляга на воденето на здравословен живот за предотвратяване на загубата на коса. Това включва още спиране на употребата на алкохол и цигари.

Важни храни, които трябва да влязат във вашия хранителен режим са сусамови семена, пълнозърнести храни, кисело мляко, зеле и зелени листни зеленчуци.

Билките, които могат да подобрят вашето състояния са градинския чай, ябълковия оцет е също много полезен. Продукти с екстракти от женско биле, розмарин или бреза спомагат растежа на косата.

Масажът на ходилата и скалпа с бадемово олио или олио богато на витамин Е може много да спомогне за намаляне на косопада.