Начало / Красота и здраве / Мелазма – причини и симптоми

Мелазма – причини и симптоми

авг. 19, 2013

Мелазмата или още позната под името хлоазма е често срещан кожен проблем, който се характеризира с появата на пигментни петна най-често в кафеникав цвят. Наблюдава се по-често при жени в репродуктивна възраст. Най-често се проявява по бузите, горната устна, челото и брадичката.

Обикновено мелазмата се свързва с хормонални промени, които настъпват в организма на жената. Много жени по време на бременността си страдат от мелазма. Пигментните петна се наблюдават по време на бременността, като след раждането обикновено изчезват.

Най-важния фактор в развитието на мелазмата е експозицията на слънце. Някои козметични продукти и медикаменти могат да повишат чувствителността на кожата на лицето към слънчевите лъчи. При жените с мелазма редовното предпазване на кожата със слънцезащитни кремове е от особено важно значение.

Въпреки, че точната причина за развитието на мелазма не е все още напълно изяснена експертите смятат, че има определени фактори, които предразполагат по-честото развитие на мелазма при определени групи хора, в сравнение с други. Такива фактори са например бременност, хормонално-заместителна терапия, прием на противозачатъчни, предишни случаи на мелазма в семейството.

Основният симптом на мелазмата е кафениково оцветяване на части от кожата. По принцип мелазмата не протича с някакви сериозни оплаквания, но появата на пигментни петна по лицето на пациентите може да влоши тяхното самочувствие.

Какво е лечението на мелазмата?

По принцип с нормализирането на хормоналните нива тъмните петна по лицето изчезват. Жените, които развиват мелазма по време на бременността забелязват, че няколко месеца след раждането петната избледняват и постепенно изчезват. Няколко препарата могат да спомогнат за лечението на мелазмата.

Третиноинът представлява вид витамин А, който спомага за по-бързото отпадане на мъртвите клетки и регенерацията на нови клетки. По-бързата регенерация на клетките спомага за по-бързото избледняване на тъмните петна.

Хидроквинонът е препарат, който намалява пигментацията на кожата. Той блокира процеса на образуване на меланин.

Химическият пилинг представлява течност, която предизвиква леко изгаряне на кожата, подобно на слънчево изгаряне. С времето слоевете от кожата, които са били подложени на химически пилинг отпадат и се заменят от нова свежа кожа.