Начало / Красота и здраве / На какво се дължи появата на пърхот?

На какво се дължи появата на пърхот?

сеп. 4, 2014

Пърхотът е често срещано хронично състояние, което се характеризира с лющене на кожата на скалпа. Въпреки, че пърхотът не се предава между хората и не влошава здравето, той може да бъде труден за лечение.

Какви са причините за пърхота?

Пърхотът може да се дължи на някоя от следните причини:

  • Суха кожа

Сухата кожа е една от основните причини за поява на пърхот. Люспите кожа, които се образуват обикновено са с по-малки размери и не са омазнени, както могат да бъдат при други причини. Обикновено пациентите се оплакват от сухота на кожата и в други области на тялото като ръцете и краката например.

  • Раздразнена мазна кожа

Състоянието, което се характеризира с раздразнена и мазна кожа е известно като себореен дерматит и той се съпровожда от мазна зачервена кожа и образуване на жълтеникави мазни люспи кожа по скалпа.

  • Недостатъчно често миене на косата

Ако не миете достатъчно често косата си мъртвите клетки, които се образуват и натрупаното омазняване на косата могат да спомогнат за появата на пърхот.

  • Чувствителност на кожата към продукти за грижа за косата – контактен дерматит

Понякога чувствителността на кожата на главата към някои от съставките, които се съдържат в продуктите за грижа за косата могат да причинят зачервяване, сърбеж и лющене на кожата на главата. Честото миене на косата и използването на много стилизиращи продукти също могат да раздразнят кожата и да причинят пърхот.

Какви са оплакванията на пациентите?

Обикновено състоянието е лесно разпознаваемо по външните белези на пациентите. Откриват се бели люспи по кожата на главата, които ако са в по-големи количества могат да опадат и по раменете. Пациентите с пърхот се оплакват от сърбеж по скалпа и зачервяване на кожата на главата.

Как се лекува пърхотът?

Обикновено състоянието е лечимо, но е нужно пациентите да са търпеливи и да са постоянни в прилагането на предписаните продукти. При леки случаи на пърхот редовното миене на косата с мек шампоан намаляване омазняването и образуването на мъртви клетки.

Ако това лечение е неуспешно могат да се закупят шампоани, специално създадени за справяне с пърхота. За съжаление шампоаните се различават помежду си и може да ви отнеме време преди да откриете шампоана, който е подходящ за вас.

Освен употребата на специални шампоани може да направите някои промени в начина си на живот, които да ви предпазят от повторната му поява:

  • намалете нивата на стреса – стресът намалява защитните ви сили и ви прави по-податливи на различни заболявания и включително на развитието на пърхот.
  • намалете употребата на стилизиращи продукти
  • хранете се здравословно – за предпазване от пърхот е нужно в диетата ви да се съдържат достатъчни количества цинк и витамини от групата Б.