Начало / Красота и здраве / Питириазис алба – по-светли петна по лицето

Питириазис алба – по-светли петна по лицето

сеп. 21, 2022

питириазис алба

Питириазис алба (Pityriasis alba) е често срещано, доброкачествено кожно заболяване, което се характеризира с появата на по-светли петна с фини люспи предимно по лицето. Среща се основно при деца и юноши. Често пациентите имат анамнеза за атопия (атопичен дерматит, бронхиална астма, алергичен ринит).

Какви са причините за поява на питириазис алба?

Причината за развитието на питириазис алба не е изяснена. Заболяването се наблюдава при пациенти с атопичен дерматит, при които след излекуване на екземата, кожата може да остане по-светла.

Възможна причина са и някои генетични заболявания, които причиняват хипопигментация на кожата поради понижена активност на меланоцитите (клетките, които произвеждат кожния пигмент меланин).

Какви промени настъпват в кожата?

При питириазис алба е налице лек, хроничен, неспецифичен дерматит с намалено производство на меланин. При хистологично изследване се установяват няколко неспецифични изменения – хиперкератоза, паракератоза, акантоза, спонгиоза и периваскуларни инфилтрати. Налице е значително намален меланин в базалния слой.

Какви са симптомите при питириазис алба?

Основен симптом при питириазис алба е появата на множество кръгли или овални хипопигментни петна (или тънки плаки) с неясни граници. Първоначално лезиите могат да бъдат леко еритематозни (зачервени), но по-късно избледняват (стават хипопигментирани). Често е налице леко лющене, което е по-изразено през зимата поради сухия въздух. Понякога има и лек сърбеж.

Лезиите най-често наброяват от 4 до 20 и са с размери 0,5 cm – 5 cm. Локализират се предимно по лицето (бузите), но също и по шията, горната част на ръцете и горната част на тялото.

През лятото лезиите са по-очевидни поради излагане на слънце и потъмняване на околната кожа. Освен това съществува риск от слънчево изгаряне в зоните с хипопигментация.

Пациентите може да имат признаци на атопичен дерматит, включително обрив в гънките на тялото, екзема около зърното на гърдата, хейлит.

Как се диагностицира питириазис алба?

Диагнозата се поставя лесно въз основа на характерния вид и локализация на петната при дете или юноша с атопичен дерматит.

Необходимо е да се изключат всички други причини за хипопигментни петна, например:

  • следвъзпалителна хипопигментация от всякаква причина
  • гъбични инфекции – tinea versicolor
  • витилиго
  • nevus depigmentosus  
  • микозис фунгоидес – кожен Т-клетъчен лимфом
  • хипопигментация вследствие на локални лекарства, например кортикостероиди.

Какво е лечението?

Питириазис алба изчезва спонтанно. Постепенно се възстановява нормалната пигментация на кожата. Времето за това варира от няколко месеца до няколко години, но в повечето случаи репигментация настъпва в рамките на една година.

Засегнатите зони трябва да се предпазват от излагане на слънце, тъй като потъмняването на околната кожа може да влоши козметичния вид.

Използването на слънцезащитен крем може да помогне за предпазване на лезиите от слънчево изгаряне и да намали потъмняването на околната кожа.

Употребата на локални кортикостероиди може да намали зачервяването и сърбежа и да ускори репигментацията.

Овлажняващите кремове могат да помогнат за хидратирането на кожата и намаляване на лющенето.

Референции:
1. NIH StatPearls Pityriasis Alba
2. Silverberg NB. Skin diseases associated with atopic dermatitis
3. JAMA Dermatology Pityriasis Alba

Прочетете за:
Разноцветен лишей (Pityriasis versicolor)
Витилиго