Начало / Красота и здраве / По-чести причини за косопад

По-чести причини за косопад

апр. 16, 2015

Нормално човек губи между 50 и 100 косъма от косата си дневно. Това обикновено не прави впечатление, защото не води до сериозно изтъняване на скалпа и в същото време непрекъснато израства нова коса. Косопадът настъпва, когато се наруши цикъла между опадането и израстването на нова коса или когато бъдат увредени космените фоликули. Точната причина за настъпването на косопада често остава недоизяснена, но той обикновено е свързан с един или няколко от следните фактори:

  • Фамилност

Най-често косопадът е наследствено състояние. Обикновено настъпва постепенно и може да бъде предвиден. При мъжете най-често опада косата в областта на темето, а при жените косата постепенно изтънява.

Наследствеността освен това оказва влияние на възрастта, в която започва косопадът и степента на загуба на коса. Оплешивяването по определен модел е по-често срещано при мъже и може да започне още през пубертета.

  • Физически или емоционален стрес

Всеки вид физическа или емоционална травма, като например операция или тежко протичащо заболяване може да причини временен косопад. Този вид загуба на коса се назовава с медицинския термин телоген ефлувиум. Косата има програмиран цикъл на живот – фаза на растеж, фаза на почивка и фаза на окапване. При преживяване на шокова ситуация този цикъл може да бъде нарушен и да се ускори фазата на окапване. Обикновено загубата на коса става видимо 3 до 6 месеца след стресовото събитие.

  • Хормонални промени

Настъпването на хормонални промени и дисбаланс в организма може да причини временна загуба на коса. Това може да се дължи на бременност, раждане или настъпване на менопауза например.

  • Недостиг на белтъци

Ако не доставяте достатъчно белтъци на организма си той може да пренасочи тяхната употреба и да забави нарастването на косата, за да може тези основни хранителни вещества да бъдат използвани за по-важни процеси в организма. 2-3 месеца след намаляване на приема на белтъци се забелязва изтъняване на косата.

  • Противозачатъчни средства

Както хормоналните промени, които настъпват по време на бременността могат да причинят косопад, така смяната или спирането на противозачатъчните средства може да окаже влияние върху нашата коса. Този вид косопад е по-характерен за пациенти, при които има подобни случаи в семейството.

Една на всеки 10 жени на възраст между 20 и 49 години страда от анемия в резултат на недостиг на желязо, което от своя страна е честа причина за косопад. Лечението на този вид анемия е съвсем просто с прием на хранителни добавки, обогатени с желязо. Освен загубата на коса при жялязодефицитна анемия пациентите се оплакват още от лесна умора, главоболие, световъртеж, бледа кожа и лигавици и студени крайници.

  • Химиотерапия

Някои от медикаментите, които се използват за лечението на раковите заболявания имат редица неблагоприятни странични ефекти, един от които е косопад. Обикновено след приключване на химиотерапевтичния курс косата отново израства, като понякога е с променена текстура, така например ако преди е била права сега може да стане по-къдрава или да бъде с леко изменен цвят.