Начало / Красота и здраве / Причини за хиперпигментация

Причини за хиперпигментация

сеп. 10, 2013

хиперпигментация

Хиперпигментацията представлява засилено оцветяване на части от кожата, което се дължи на повишената продукция на пигмента меланин. Състоянието е сравнително често срещано и не засяга здравето на пациентите. Хора от всички възрасти могат да бъдат засегнати от хиперпигментация,а площта на кожата с промяна в цвета може да варира.

Пример за хиперпигментация са родилните петна, които при раждането на бебето изглеждат червеникави на цвят, а тяхната форма и големина варира. Обикновено с годините родилните петна увеличават размерите си. Луничките са друг пример за хиперпигментация. Те представляват кафеникави петънца, които могат да бъдат открити по цялото тяло или само в определени области на тялото, най-често лицето, шията и гърба.

Най-честата причина за появата на хиперпигментирани участъци по кожата е експозицията на слънце. Продължителното излагане на слънце води до повишаване на продукцията на пигмента меланин, което от своя страна води до появата на по-тъмни участъци в различни области на кожата.

Хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена също могат да станат причина за хиперпигментация. Най-често областите на повишена пигментация при бременната са нейното лице и корем. Някои лекарствени средства като диуретици, болкоуспокояващи също могат да причинят хиперпигментация. Това е така, защото те съдържат хормони, които могат да повишат продукцията на меланин в организма.

Някои от продуктите, които жените използват за премахване на нежеланото окосмяване също могат да причинят хиперпигментация на кожата. Такива са например някои кремове депилатоари и кола маска. Това е така, защото тези продукти съдържат химикали, които могат да раздразнят, така или иначе раздразнената в резултат на премахването на косъмчетата кожа. В резултат на възпалението може да се активира и хиперпигментация на засегнатата кожа.

Хиперпигментацията може да бъде симптом при някои често срещани заболявания особено при жените. Такива са например заболяванията лупус, псориазис и синдром на поликистозните яйчници.