Начало / Красота и здраве / Причини за сърбеж по главата (сърбящ скалп)

Причини за сърбеж по главата (сърбящ скалп)

апр. 24, 2024

сърбеж по главата

Сърбеж по главата е често срещан и неприятен симптом, който може да бъде причинен от множество състояния, включително себореен дерматит, псориазис, въшки и трихофития. Разбирането на причината за сърбящия скалп е от решаващо значение за ефективното лечение.

Кои са най-честите причини за сърбеж по главата (сърбящ скалп)?

Сърбеж по главата може да се появи поради рядко миене на косата (в резултат се натрупва себум по скалпа), тревожност, стрес, суха кожа на скалпа или чувствителен скалп.

Сърбящият скалп обаче може да бъде симптом и на редица дерматологични, системни, неврологични и психогенни заболявания.

Дерматологични заболявания

Кожни проблеми, които са свързани със сърбеж по кожата на скалпа са например:

Пърхот и себореен дерматит

Най-честата причина за сърбящ скалп е пърхотът, който причинява досадни люспи от мъртва кожа, които падат от скалпа. Пърхотът засяга само скалпа, а люспите обикновено са малки и бели.

По-тежката форма на пърхот, себореен дерматит, може да засегне и други части на тялото освен скалпа, като лицето и горната част на гърдите. Себорейният дерматит причинява възпаление и лющене на кожата, като люспите са мазни и жълти. Засегнатите участъци са зачервени, омазнени, сърбящи и често са покрити с жълти кори.

Себорейният дерматит се причинява от сложно взаимодействие между кожата на скалпа, мастните секрети, гъбичките Malassezia и кожната имунна система.

Псориазис на скалпа

Псориазисът е автоимунно заболяване, при което може да се засегне и кожата на скалпа. Псориазисът на скалпа може да причини сух, сърбящ, лющещ се скалп, сребристо-бели люспи и червени плаки. Плаките могат да се разпространят до челото, задната част на врата и зад ушите. Интензивността на сърбежа може да варира от лека до тежка.

Контактен дерматит

Сърбящият обрив по скалпа може да е признак на контактен дерматит, който се предизвиква от контакт на кожата с дразнител или алерген. Най-често се касае за съставки в козметични продукти, като шампоан, балсам, боя за коса, които влизат в директен контакт със скалпа. В допълнение към сърбежа, контактният дерматит може да причини зачервяване, подуване, пареща болка.

Атопичен дерматит

Друга форма на дерматит е атопичният дерматит, който най-често се изявява в ранна детска възраст. Обикновено се развива при пациенти, които са предразположени към алергични реакции (може да имат астма, сенна хрема, алергичен конюнктивит).

При възрастните атопичният дерматит причинява силно сърбяща, суха, люспеста кожа и може да засегне всяка част от тялото, включително скалпа. Атопичният дерматит е хронично състояние, което се появява и изчезва през целия живот.

Трихофития по скалпа (tinea capitis)

Трихофития на скалпа (tinea capitis) е гъбична инфекция, която засяга космите на скалпа. По капилициума се наблюдават обезкосмени полета. Кожата в засегнатите полета е зачервена, леко залющена и може да бъде силно сърбяща.

Tinea capitis се среща предимно при деца на възраст между 3 и 14 години, но може да засегне всяка възрастова група.

Педикулоза (въшливост)

Главовите въшки са малки насекоми, които могат да нападнат скалпа на всеки, не само на децата. Възрастните въшки се движат и се забелязват по-трудно, но техните яйца (гниди) може да се видят прикрепени към основата на космите. Гнидите са жълти или кафяви и са полепнали по косъма.

Основният симптом е силен сърбеж по скалпа. Сърбежът всъщност е алергична реакция към ухапванията (кръвосмучене) от въшките.

Други кожни заболявания, при които може да има сърбящ скалп са:

 • цикатризираща алопеция
 • краста – скалпът се засяга по-рядко
 • уртикария (копривна треска)
 • дискоиден лупус еритематозус.

Сърбеж по главата може да се наблюдава и при редица други (неврологичти, системни, психични) заболявания, например:

 • постхерпетична невралгия
 • захарен диабет
 • хронична бъбречна недостатъчност
 • холестатично чернодробно заболяване
 • лимфом на Ходжкин, неходжкинов лимфом
 • обсесивно-компулсивни разстройства
 • сърбеж, предизвикан от лекарства.

Прочетете за:
Сърбеж по ръцете
Сърбеж по краката
Сърбеж в интимната област при мъже