Начало / Красота и здраве / Сърбящ обрив – причини

Сърбящ обрив – причини

фев. 6, 2023

сърбящ обрив

Причините за сърбящ обрив могат да бъдат много разнообразни – от ухапване от насекоми, излагане на отровен бръшлян, алергия към храни до сериозно заболяване като псориазис.

Кои са най-честите причини за поява на сърбящ обрив?

Много често причините за поява на обрив и сърбеж по кожата са безобидни и изчезват от само себе си. В други случаи обаче, сърбящият обрив може да бъде признак на по-сериозно заболяване.

Ето някои от най-честите причини за сърбящ обрив:

Ухапване от насекоми

Ухапванията от насекоми могат да причинят сърбящи червени подутини. Протеините в слюнката на насекомите причиняват алергична реакция, която може да варира от лека до тежка. Комарите и дървениците са чести причинители на сърбящи обриви.

Контактен дерматит

Контактен дерматит може да бъде предизвикан от множество иританти и алергени, например:

 • отровен бръшлян, отровен дъб и отровна смрадлика
 • бижута от никел, злато
 • съставки в продукти за грижа за кожата
 • медикаменти, особено за локално приложение
 • хранителни продукти.

Обривът се появява в рамките на ден или два след въздействието на алергена. Изглежда като червени петна или пъпчици и може да бъде много сърбящ. Обикновено симптомите изчезват след отстраняване на алергена. Понякога може да отнеме няколко седмици, докато обривът изчезне напълно.

Аатопичен дерматит

Атопичният дерматит е наследствено кожно заболяване, което се проявява в ранна детска възраст. Често децата страдат и от други атопии – бронхиална астма, алергичен конюнктивит.

Характерен симптом е силният сърбеж. Обривът се представя като червени пъпчици, мехурчета, които се пукат и се образуват корички. Има следи от одраскване поради силния сърбеж. При деца до 3 години обривът се локализира предимно по лицето, а при по-големи деца в телесните гънки (лакътни, задколенни).

Копривна треска (уртикария)

Обривът при уртикария е силно сърбящ. Нарича се уртика и представлява зачервена, плътна и леко надигната кожна лезия. Изчезва за по-малко от 24 часа и след това се появява в друга област.

Има много причини за уртикария. Те включват алергична реакция към храни, лекарства, насекоми, полени, вируси, бактерии, както и много неалергични фактори – автоимунни заболявания, гастроинтестинални заболявания, стрес, бременност и др. В повечето случаи причината за копривната треска е неизвестна.

Топлинен обрив

Топлинен обрив възниква при горещо време, когато каналите на потните жлези се запушат и задържат потта. Настъпва възпаление на кожата и се появяват малки, сърбящи червени пъпчици. Обикновено обривът се появява в области, които са покрити с дрехи, като гърдите и гърба. Среща се често при бебета и деца, особено по врата, раменете и гърдите.

Топлинният обрив обикновено не изисква лечение и изчезва от само себе си, особено след охлаждане.

Краста

Крастата е заразно паразитно заболяване на кожата, което се причинява от много малък кърлеж – Sarcoptes scabiei hominis. Характерен симптом е силният сърбеж. Най-често по дланите и пръстите на ръцете се появява обрив, който може да бъде различен – пъпки, мехурчета, пустули. Типични са т.нар. кожни ходове – сивкави линии с дължина 5-7 мм.

Фоликулит

Фоликулитът представлява възпаление на космения фоликул. Най-често се причинява от Стафилококус ауреус, но може да се предизвика и от други бактерии, вируси, гъбички, както и от химични вещества, механично дразнене. Характеризира се с малки червени пъпчици, които са изпълнени с гной, може да има сърбеж.

Други причини за сърбящ обрив са:

 • варицела
 • плосък лишей
 • псориазис
 • иритиран розов лишей
 • еритразма – причинява се от коринебактерии. Характеризира се с розови, червени или кафяви кожни лезии, най-често в кожните гънки (подмишницата, слабините). Има лек сърбеж.
 • булозен пемфигоид – има силен сърбеж и мехури, изпълнени с течност
 • дерматофитни инфекции – причиняват се от гъбички от род Трихофитон, Епидермофитон и др. Например: tinea pedum (засягат се ходилата), tinea inguinalis (засягат се ингвиналните гънки).
 • въшливост, причинена от дрешната въшка

Прочетете за:
Въшливост
Краста