Начало / Красота и здраве / Причини за суха кожа

Причини за суха кожа

май 26, 2014

Вашата кожа е първата линия на защита на вашето тяло срещу вредни агенти. Кожата може да се изсуши под действието на много фактори от външната среда. Това състояние обикновено не е опасно, но може да причини значителен дискомфорт на пациентите и да доведе до оформянето на фини бръчици.

Някои от по-често срещаните причини за суха кожа са:

Климат

С падането на температурите спада и влажността на въздуха. Сухият въздух изсушава и кожата. Освен през зимата кожата ви може да се изсуши и ако живеете в район с много високи температури и ниска влажност, в близост до пустинни райони. За да се справите с изсушаването на кожата поради времето поставете овлажнител у дома, който да поддържа въздуха влажен. Когато излизате навън първо поставете овлажняващ крем на най-чувствителни части – лицето, устните и ръцете.

Горещи душове

Къпането с гореща вода може да ви помогне да се отпуснете, но ще изсуши вашата кожа. Препоръчително е да се къпете с хладка вода и да не стоите прекалено дълго под душа. Пет минути са напълно достатъчни да се изкъпете.

Използване на сапун

Много препарати за пране и сапуни значително изсушават кожата. В това отношение най-много кожата изсушават антибактериалните сапуни. Препоръчва се сапуните да бъдат без аромат, който има овлажняващи свойства. Ако страдате от суха кожа е важно добре да избирате сапуните, които използвате.

Излагане на слънце

Слънцето изсушава вашата кожа, а ултравиолетовите лъчи от неговия спектър навлизат и в по-дълбоките слоеве на кожата и това може да доведе до по-сериозно увреждане на кожата и появата на бръчки.

Напредване на възрастта

С напредването на възрастта спадат нивата на хормоните и това води до изсушаване на кожата и поява на бръчки. Вие не можете да спрете биологичния си часовник, но може да се опитате да намалите минимално промените, които настъпват във вашата кожа. Всяка сутрин поставяйте на лицето си овлажняващ крем, подходящ за вашата възраст. За да намалите появата на бръчки избирайте кремове, които съдържат алфа-хидрокси киселини и ретинол.

Дразнители в дрехите и продуктите, които използвате ежедневно

Забелязали ли сте, че любимият ви пуловер дразни кожата ви и води до сърбеж? Това може да се дължи на материята, от която е произведен. Много от съвременните материи могат да раздразнят вашата кожа, особено синтетичните. Избирайте продукти, които са специално създадени за суха и раздразнителна кожа. При дрехите избирайте тези направени от памук и коприна, защото тези материи най-малко дразнят кожата.

Прочетете за:
Суха кожа