Начало / Красота и здраве / Причинява ли бръсненето акне?

Причинява ли бръсненето акне?

мар. 20, 2013

Редовното бръснене води до изстъргване на кожата в основата на космения фоликул и замърсяване на кожата в тези участъци. Това става причина за появата на акне при бръснене. Бръсненето може да причини някои от най-лошите форми на акне, при които по лицето остават трайни белези. Освен това то води до появата на голям брой черни точки.

По принцип целта на бръсненето е да се премахне косъма до нивото на кожата. Но в някои случаи в резултат на бръсненето някои косми започват да растат наобратно към кожата, известни като врастнали косми. Когато подутината с врастналия косъм бъде изтискана това води до зачервяване и раздразнение на кожата в тази област.

Какво може да направите, за да се предпазите от раздразнение на кожата при бръснене?

Някои мъже и жени се бръснат много бързо без никакви приготовления и не дават време на кожата да се подготви за този процес. Важно е преди бръсненето космите да се омекотят с топла вода и сапун. Отделете поне 15 минути за процеса на бръснене, за да оставите време на кожата си да се адаптира. Намокрете кожата с приятно топла вода и след това нанесете пяна за бръснене по цялата повърхност. Оставете пяната за една минута. След това започнете бръсненето. С тези приготовления косъмчетата ще бъдат премахнати равномерно и без раздразнение на кожата.

Кожата се обновява непрекъснато. Това прави акнето комплексен процес също. За да се появят пъпките трябва да е имало време през, което избръснатата кожа се е замърсила и това е довело до появата на акне. Затова редовното почистване на кожата е особено важно.

Ако вие сте от хората, които предпочитат обикновените самобръсначки пред така модерните напоследък електрически е добре да използвате ново ножче всеки път, в който се бръснете. Със смяната на остриетата предпазвате кожата си от инфектиране с бактерии. Важно е още ножчетата, които използвате да са качествени.

Повечето мъже се бръснат в посока отдолу нагоре, но с това те увеличават риска от раздразнение на кожата, защото острието минава по близо до кожата. Затова е препоръчително да се бръснете в посока отгоре надолу. Никога не се бръснете в посока обратна на растежа на косъма.

Винаги след като приключите с бръсненето трябва да приложите на кожата афтър шейв или друг средно алкохолен тоник, за да дезинфектирате кожата и да попречите на попадането на бактерии в порите. Прилагането на някои медицински продукти като салицилова киселина след бръснене е също много ефективен начин за предпазване от акне.

Ако сте от мъжете, които често получават акне в резултат на бръснене се опитвайте да не се бръснете всеки ден. Давайте поне 2-3 дни почивка на кожата си, за да се възстанови след всяко бръснене.