Начало / Красота и здраве / Промени в ноктите, които не трябва да бъдат игнорирани

Промени в ноктите, които не трябва да бъдат игнорирани

дек. 17, 2013

Малка част от хората обръщат достатъчно внимание на състоянието на ноктите си. Истината е, че ноктите отразяват какво е здравословното състояние на човека. Здравите нокти са гладки, без ръбове или начупвания, те не трябва да имат промяна в цвета. Ако забележите промяна в оцветяването на ноктите или промяна в тяхната структура това може да бъде сигнал, че имате някакъв здравословен проблем. Околната среда и ежедневното използване на ръцете за различни дейности също може да окаже влияние върху тяхното състояние.

Добре е да знаете как да изследвате ноктите си и какви са притеснителните сигнали, на които да обръщате внимание. Ето и някои от промените в ноктите, които не трябва да бъдат игнорирани.

Нокти с централно хлътване – тази промяна в ноктите е известна още като койлонихия. Обикновено койлонихията се дължи на недостиг на желязо в организма – анемия. Освен това централното хлътване на ноктите може да се дължи на заболяване на черния дроб, известно като хемохроматоза и недостиг на щитовидни хормони – хипотиреоидизъм.

Точковидни депресии – появата на малки точковидни хлътвания по повърхността на нокътя обикновено е признак на псориазис. Освен за псориазис точковидните депресии могат да сигнализират и за заболяване на съединителната тъкан, извест но като синдром на Райтер.

Хоризонтални ръбове по цялата повърхност на нокътя – тези промени по повърхността на ноктите са известни като линии на Бо. Здравословните проблеми, които могат да бъдат свързани с тези промени са диабет, заболявания на периферните съдове, заушка и варицела.

Нокти като часовниково стъкло – ноктите изглеждат изпъкнали нагоре. Най-често тази промяна се съчетава с пръсти като барабанни палки и е признак за хронично белодробно заболяване.

Жълтеникаво оцветяване на ноктите – обикновено тази промяна в цвета на ноктите се дължи на гъбична инфекция и прием на тетрациклини.

Отлепване на нокътя – тази промяна в ноктите е известна още като онихолиза. При нея нокътя се отделя от нокътното ложе и най-често това се дължи на травма, инфекция или реакция на организма към даден медикамент.

Прочетете за:
Черно петно по ноктите
Синдром на зелените нокти