Начало / Красота и здраве / Тъмни кръгове под очите – какви са причините и как да се предпазим

Тъмни кръгове под очите – какви са причините и как да се предпазим

ян. 31, 2013

Тъмните кръгове под очите са резултат от комбинация на няколко вредни фактора и тревожат голяма част от хората. Тяхната поява кара хората да се чувстват състарени и да търсят съвети как да ги премахнат. Тъмните кръгове под очите се срещат както при жените така и при мъжете и тяхната поява може да започне още през пубертета.

Какви са причините?
– Изтъняване на кожата. С остаряването кожата започва да изтънява, поради намалената продукция на колаген. С изтъняването на кожата кръвоносните съдове под нея започват да стават по-видими, което води до промяната и в цвета на кожата.

– Някои фактори от начина на живот също могат да окажат въздействие – физически и емоционален стрес, тютюнопушене, алкохолизъм.

– Тъмните кръгове могат да се дължат на липса на сън и преумора. Дехидратацията също така може да доведе до неприятна промяна на цвета на кожата под очите.

– Важно е когато излизате навън да използвате слънцезащитен крем, защото силното слънце води до усилена продукция на меланин, което би се отразило и на кожата под очите.

– Някои лекарства водят до разширяване на кръвоносните съдове, а това като резултат води до тъмни кръгове под очите. Пример за такива медикаменти са тези за кръвно налягане и за запушен нос.

Какво може да направите, за да се предпазите от тъмни кръгове под очите?
– Откажете цигарите и винаги използвайте слънцезащитен крем за лице преди да излизате. Цигарите както и ултравиолетовите лъчи увреждат колагена и водят до преждевремнно състаряване, поява на бръчки.
– Овлажнявайте редовно околоочната зона. Най-добре е да прилагате хидратиращ крем нощем преди лягане.

Други полезни кремове са тези с ретиноева киселина. Освен, че спомагат за намаляване на тъмните кръгове под очите ретиноевата киселина също се бори с бръчките.

– Веднъж седмично може да прилагате студени компреси на очите, резени краставица или студени торбички чай, които ще успокоят очите и ще ви освежат. Студеното свива кръвоносните съдове и намалява подпухналостта в тази зона.
– Важно е също така да се храните правилно и да си набавяте достатъчно витамин А с храната, защото той е особено нужен за здрава кожа. Водете здравословен начин на живот, спете достатъчно и избягвайте преумората.