Меню

Според учени от САЩ тютюнопушенето уврежда кожата на цялото тяло, дори в области, които не се излагат на слънце.

Известно е, че пушенето води до появата на бръчки и пожълтяване на кожата на лицето. Ново проучване показва, че това се отнася за кожата на цялото тяло.

Д-р Йоланда Хелфрич и колегите й от Мичиганския университет са проучили 82-ма души на възраст от 22 до 91 години, като половината от тях  са били пушачи.

Учените са разгледали появата на бръчки по кожата в области, които обикновено не са изложени на слънце. Те са направили снимки на вътрешната страна на мишницата на всички участници и са ги сравнили.

Установили са, че пушачите над 65 годишна възраст имат значително повече бръчки от непушачите. Това се отнася и за участниците на възраст от 45 до 65 години.

Същесвува корелация между степента на увреждане на кожата и броя на цигарите, които човек пуши на ден, както и от годините, от които пуши.

Тютюнопушенето предизвиква свиване на кръвоносните съдове в кожата и понижава нейното кръвоснабдяване. Продължителното пушене уврежда и съединителната тъкан.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!