Начало / Красота и здраве / Видове левконихия – класификация

Видове левконихия – класификация

юли 27, 2023

видове левконихия

Левконихия е медицински термин, който се отнася до бяло обезцветяване на ноктите. Произлиза от гръцките думи „leukos“ и „onyx“, които означават съответно „бял“ и „нокът“. Характеризира се с появата на бели петна по ноктите, които могат да бъдат под формата на точки, лини или цилия нокът да е бял.

Нормално повърхността на ноктите изглежда розова, тъй като нокътната плочка е прозрачна и прозират подлежащите кръвоносни съдове на нокътното легло.

Какви видове левконихия има?

Левконихията може да се класифицира по различни признаци.

В зависимост от причината за възникване се различават:

Истинска левконихия

Истинската левконихия се дължи на увреждане на нокътната плочка. Налице е абнормна кератинизация на дисталния матрикс, водеща до паракератоза с дезорганизирани онихоцити и големи кератохиалинови гранули в нокътната плочка. В резултат на това повърхността на нокътната плочка изглежда бяла, защото отразява видимата светлина по дифузен начин и предотвратява визуализацията на съдовете на подлежащото нокътно легло.

Характерно за истинската левконихия е, че при притискане на нокътната плочка към нокътното легло, тя не изчезва. Освен това с растежа на нокътната плочка, белият цвят се преметсва дистално.

Истинсата левконихия може да бъде:

  • тотална левконихия (leukonychia totalis) – цялата нокътна плочка става бяла
  • частична левконихия (leukonychia partialis) – ненапълно бели нокти. Описани са 3 подтипа:

– точковидна (leukonychia punctata) – характеризира се с няколко бели петна по нокътната плочка
– напречнонабраздена (leukonychia transversalis) – характеризира се с напречни бели линии (линии на Mees), които са успоредни на лунулата (бялата дъга в основата на нокътя)
– надлъжнонабраздена (leukonychia longitudinalis) – характеризира се с надлъжни бели ивици.

Привидна левконихия

Привидната левконихия се дължи на патология на нокътното легло. Възможни причини са компресия на кръвоносните съдове на нокътното легло от оток, модификация на поднокътния кератин или свръхрастеж на съединителната тъкан между нокътя и костта.

Характерно за привидната левконихия е, че при натиск върху нокътната плочка, тя изчезва. Това е така, защото натискът води до временно намаляване на отока и до по-добра видимост на съдовете на нокътното легло.

Има три различни вида привидна левконихия, които могат да бъдат свързани със системно заболяване:
линии на Muehrcke – множество напречни бели линии, успоредни на лунулата на нокътя. Те представляват привидна левконихия, тъй като са резултат от аномалия в кръвоснабдяването на нокътното легло.

Линии на Muehrcke може да се наблюдават при нефротичен синдром, гломерулонефрит, чернодробни заболявания, недохранване, травма, химиотерапия и др.

нокти на Линдзи (Lindsay) – отличават се с бяла ивица в проксималната част на нокътя и червеникавокафява ивица в дисталната част на нокътя.

Най-чесо се наблюдават при хронични бъбречни заболявания, при цироза, болест на Кавазаки, дефицит на цинк, болест на Крон.

нокти на Тери (Terry) – по-голямата част от нокътя е бяла, като на върха има тясна червена или кафява ивица. Липсва лунула (бяла дъгичка) в задната част на нокътната плочка.

Ноктите на Тери могат да се наблюдават при редица заболявания – цироза на черния дроб, чернодробна недостатъчност, застойна сърдечна недостатъчност, диабет и др.

Псевдолевконихия

При псевдолевконихията прозрачността на нокътна плочка е нарушена от външен фактор (напр. гъбична инфекция), който разрушава нормалното плътно прикрепване на онихоцитите. Горните слоеве на нокътната плоча започват да се лющят, което води до отразяване на светлината. В резултат подлежащото порозовяване на съдовото нокътно легло става невидимо.

В зависимост от това кога възниква се различават следните видове левконихия:

  • вродена левконихия

Фамилната левконихия е рядко заболяване, което се унаследява по автозомно-доминантен или рецесивен начин. Дължи се на мутацията в гена PLCD1 на хромозома 3p22. Този ген кодира една субединица на ензима фосфолипаза С делта, който е жизненоважен за процеса, който контролира растежа и цвета на ноктите. В резултат на дефекта всички нокти изглеждат млечно и порцеланово бели.

Тоталната фамилна левконихия може да бъде част от някои синдроми, например:
– синдром на Bart-Pumphrey – причинява аномалии на ноктите и кожата, възли на Гарод (доброкачествени тумори на ставите на пръстите на ръцете и краката), глухота
– синдром на Bauer – причинява левконихия и кожни кисти
– синдром на Buschkell-Gorlin, който може да причини проблеми с ноктите, камъни в бъбреците и кожни кисти.

  • придобита левконихия

Придобитата левконихия възниква вторично, в резултат на системно заболяване. Например: чернодробна цироза, хронична бъбречна недостатъчност, застойна сърдечна недостатъчност, захарен диабет, продължителни хипоалбуминемични състояния, лимфом на Ходжкин и др.

Всички видове левконихия могат да бъдат временни или постоянни, монодактилни или полидактилни (засягат повече от един нокът).

Прочетете за:
Бели петна по ноктите (левконихия) – причини