Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/arsmerjg/public_html/wp-content/themes/Extra/includes/builder/module/field/display-conditions/OperatingSystem.php on line 50
Начало / Красота и здраве / Могат ли заболяванията на щитовидната жлеза да причинят косопад?

Могат ли заболяванията на щитовидната жлеза да причинят косопад?

окт. 29, 2015

косопад

Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани, особено сред женския пол. В резултат от нарушаването на хормоналния баланс при тези заболявания могат да се наблюдават някои промени в тялото, като например покачване или спадане на тегло, косопад, промени в настроението. Тези странични ефекти от увреждането на щитовидната жлеза обикновено лесно могат да се коригират, когато пациентът започне редовно лечение.

Щитовидната жлеза е жлеза, която е отговорна за секрецията на хормони, които контролират метаболизма. Има две основни нарушения в дейността на щитовидната жлеза – хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм. При хипертиреоидизмът жлезата произвежда повече от нужното количество хормони, а при хипотиреоидизма, обратно има недостиг на щитовидни хормони.

Човешките косми не нарастват постоянно. Всеки космен фоликул преминава през фази на растеж, през които нараства, последвани от фаза на почивка. През периода на почивка обикновено косъмът се заменя от нов. По едно и също време част от космите на скалпа са във фаза на растеж, а други във фаза на почивка. Нарастването на космите зависи от хормоналния баланс в тялото, а той е нарушен при заболяванията на щитовидната жлеза.

Когато количествата на щитовидните хормони е повишено косата ви може да стане чуплива и изтънена. Обратно при хипотиреоидизъм, при който има недостатъчно количество хормони се наблюдава засилен косопад, който обхваща не само главата, но и цялото тяло.

За съжаление приемът на левотироксин при хипотиреоидизъм може също да спомогне за косопада, защото това е една от неговите нежелани реакции. За щастие този негативен ефект от приема на левотироксин отшумява няколко месеца след започването на лечението.

Какво е лечението при косопад в резултат от заболявания на щитовидната жлеза?

Добрата новина е, че след като се установи, че има нарушение в дейността на щитовидната жлеза лечението е лесно и нивата на хормоните се нормализират бързо. Обикновено месец след началото на лечебния курс и косопадът намалява значително.

Тъй като все пак е нужно време медикаментите да подействат и косата ви отново да придобие предишния си вид през това време може да използвате средства за стимулиране на растежа. За целта обаче е препоръчително да се консултирате с дерматолог, който да ви предпише най-подходящия за вас препарат.

Не трябва да се отчайвате от загубата на коса, защото това е само временно и скоро косата ви отново ще придобие своя предишен вид.

Прочетете за:
Болести на щитовидната жлеза