Гастринът представлява пептиден хормон с линейна аминокиселинна структура. Продуцира се от G-клетки в стомаха, дванадесетопръстника и панкреаса. Секретираният гастрин се свързва със специфични рецептори, чрез което реализира физиологичните си функции в клетката и в целия организъм. Биологичната роля на гастрина е свързана с отделянето на солна киселина в стомаха, чрез което се подпомага разграждането на протеините, абсорбцята на някои витамини. Солната киселина има също и бактерицидно действие като убива голяма част от патогенните микроорганизми и понижава риска от инфекция.
- В париеталните клетки на стомаха гастринът активира интегрирането на K+/H+ АТФазни помпи, вследствие на което се увеличава освобождаването на H+ и се стимулира секрецията на стомашна киселина.
- В ентерохромафин- подобните клетки гастринът се свързва с рецепторите на холецистокинин В. Това води до стимулиране на хистаминовата секреция. Освободеният хистамин се свързва с Н2 рецепторите на париеталните клетки, което стимулира отделяне на солна киселина.
- Гастринът повлиява стомашната лигавица като активира нарастването на броя на париетални клетки (хиперплазия).
- Оказва влияние също и върху панкреаса, черния дроб и червата като стимулира продукцията на панкреатични ензими, жлъчка и стимулира чревната перисталтика.
Контролът върху гастриновата секреция се осъществява по следния начин:
- Непосредствено преди нахранване възникват нервни импулси в мозъка, които достигат до стомаха и стимулират гастриновата секреция
- Отделянето на гастрин се стимулира също от:
– Разтягането на стомашните стени по време на хранене, което се улавя от стреч рецептори
– Наличието в стомаха на определени храни – основно протеини, някои съставки в кафето и виното
– Повишаване на нивата на pH в стомаха. - Секрецията на гастрин се потиска при ниски стойности на pH в стомаха.
Показания:
Изследването на нивата на гастрин се извършва в следните случаи:
- При рецидивираща пептична язва
- Отдиференциране причините за хиперплазия на стомашната лигавица
- В диагностиката на туморни заболявания на панкреаса и тънките черва
- При пернициозна анемия.
Биологичен материал: Нивата на гастрин в кръвта се изследват чрез венепункция на радиалната вена на ръката.
Лекарствена интерференция: Нивата на гастрин могат да се повлияят и резултатите от изследването да бъдат подвеждащи в следните случаи:
- Прием на някои медикаменти като антиацидни лекарства, Н2 – блокери (циметидин) и инхибитори на протонната помпа (омепразол)
- Преди провеждане на изследването е необходимо да се спазват определени препоръки, за да бъдат резултатите максимално точни:
– Не се приема храна 12 часа преди теста
– Избягват се прием на алкохол и кофеинови напитки 12 часа преди теста
– Не се пие вода 1 час преди теста
– Не се дъвче дъвка или пуши поне 4 часа преди теста.
Резултати:
Референтните стойности на нивата на гастрин са:
- При деца – 10 – 125 pg/ml
- При възрастни – < 25 – 100 pg/ml
Резултатите могат да варират между различните лаборатории.
Повишеното количество на гастрин (хипергастринемия) може да се дължи на:
- Синдром на Цьолингер – Елисон – състоянието се характеризира с улцериране на стомашната и дуоденална лигавица вследствие на свръхпродукция на солна киселина.
- Заболявания, при които е нарушена нормална стомашна секреция (атрофичен гастрит)
- Заболявания, при които има хиперплазия на G – клетките на антрума на стомаха, инфекция с Helicobacter pylori, пептична язва, хипертиреоидизъм, саркоидоза
- Рак на стомаха
- Прекомерна употреба на антиацидни лекарства
- Бъбречна недостатъчност
- Пернициозна анемия
- След хирургични интервенции на стомаха.
Ниските нива на гастрин може да бъдат причинени от:
Понижената гастринова секреция повишава риска от развитие на стомашни и чревни инфекции, смущава разграждането и абсорбцията на хранителни вещества.
Автор: д-р Д. Илев