Начало Лабораторни изследвания Хормонални изследвания Гастрин

Гастрин

Гастринът представлява пептиден хормон с линейна аминокиселинна структура. Продуцира се от G-клетки в стомаха, дванадесетопръстника и панкреаса. Секретираният гастрин се свързва със специфични рецептори, чрез което реализира физиологичните си функции в клетката и в целия организъм. Биологичната роля на гастрина е свързана с отделянето на солна киселина в стомаха, чрез което се подпомага разграждането на протеините, абсорбцята на някои витамини. Солната киселина има също и бактерицидно действие като убива голяма част от патогенните микроорганизми и понижава риска от инфекция.

  • В париеталните клетки на стомаха гастринът активира интегрирането на K+/H+ АТФазни помпи, вследствие на което се увеличава освобождаването на H+ и се стимулира секрецията на стомашна киселина.
  • В ентерохромафин- подобните клетки гастринът се свързва с рецепторите на холецистокинин В. Това води до стимулиране на хистаминовата секреция. Освободеният хистамин се свързва с Н2 рецепторите на париеталните клетки, което стимулира отделяне на солна киселина.
  • Гастринът повлиява стомашната лигавица като активира нарастването на броя на париетални клетки (хиперплазия).
  • Оказва влияние също и върху панкреаса, черния дроб и червата като стимулира продукцията на панкреатични ензими, жлъчка и стимулира чревната перисталтика.

Контролът върху гастриновата секреция се осъществява по следния начин:

  • Непосредствено преди нахранване възникват нервни импулси в мозъка, които достигат до стомаха и стимулират гастриновата секреция
  • Отделянето на гастрин се стимулира също от:
    – Разтягането на стомашните стени по време на хранене, което се улавя от стреч рецептори
    – Наличието в стомаха на определени храни – основно протеини, някои съставки в кафето и виното
    – Повишаване на нивата на pH в стомаха.
  • Секрецията на гастрин се потиска при ниски стойности на pH в стомаха.

Показания:
Изследването на нивата на гастрин се извършва в следните случаи:

  • При рецидивираща пептична язва
  • Отдиференциране причините за хиперплазия на стомашната лигавица
  • В диагностиката на туморни заболявания на панкреаса и тънките черва
  • При пернициозна анемия.

Биологичен материал: Нивата на гастрин в кръвта се изследват чрез венепункция на радиалната вена на ръката.

Лекарствена интерференция: Нивата на гастрин могат да се повлияят и резултатите от изследването да бъдат подвеждащи в следните случаи:

  • Прием на някои медикаменти като антиацидни лекарства, Н2 – блокери (циметидин) и инхибитори на протонната помпа (омепразол)
  • Преди провеждане на изследването е необходимо да се спазват определени препоръки, за да бъдат резултатите максимално точни:
    – Не се приема храна 12 часа преди теста
    – Избягват се прием на алкохол и кофеинови напитки 12 часа преди теста
    – Не се пие вода 1 час преди теста
    – Не се дъвче дъвка или пуши поне 4 часа преди теста.

Резултати:
Референтните стойности на нивата на гастрин са:

  • При деца – 10 – 125 pg/ml
  • При възрастни – < 25 – 100 pg/ml

Резултатите могат да варират между различните лаборатории.

Повишеното количество на гастрин (хипергастринемия) може да се дължи на:

  • Синдром на Цьолингер – Елисон – състоянието се характеризира с улцериране на стомашната и дуоденална лигавица вследствие на свръхпродукция на солна киселина.
  • Заболявания, при които е нарушена нормална стомашна секреция (атрофичен гастрит)
  • Заболявания, при които има хиперплазия на G – клетките на антрума на стомаха, инфекция с Helicobacter pylori, пептична язва, хипертиреоидизъм, саркоидоза
  • Рак на стомаха
  • Прекомерна употреба на антиацидни лекарства
  • Бъбречна недостатъчност
  • Пернициозна анемия
  • След хирургични интервенции на стомаха.

Ниските нива на гастрин може да бъдат причинени от:

Понижената гастринова секреция повишава риска от развитие на стомашни и чревни инфекции, смущава разграждането и абсорбцията на хранителни вещества.