Меню

Възможно е да има връзка между кръвната група и загубата на паметта в напреднала възраст, показва проучване, публикувано в сп. Neurology.

Хората с кръвна група АВ, която се среща само при 4 % от населението е по-вероятно да имат проблеми с паметта, в сравнение с хората с други кръвни групи.

Американски учени са провели проучване сред над 30000 човека на възраст над 45 години. Всички участници са провели тестове за изследване на паметта и мисловната дейност, като след три години са повторили същите тестове. За този период 495 от участниците са развили проблеми с паметта.

Резултатите от проучването са показали, че хората с кръвна група АВ са имали 82 % по-голяма вероятност да развият когнитивни нарушения, които могат да бъдат сигнал за развитие на деменция.

Според авторите на проучването хората с кръвна група АВ не трябва да се притесняват, тъй като има много други фактори, като високо кръвно налягане, повишен холестерол и диабет, които повишават риска от деменция.

Най-добрият начин за поддържане на силна памет са балансираната диета, редовното спортуване и отказването от тютюнопушенето, съветват специалистите.

Деменцията е заболяване, при което настъпва прогресивно намаляване на познавателните способности. Най-характерният симптом е загубата на паметта. Може да се наблюдават още обърканост, трудно разпознаване на познати хора и места, чести промени в поведението, емоциите и др.

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!