Меню

Средно тежки мозъчни травми, възникнали след 55 годишна възраст могат да повишат риска от деменция, показва ново проучване, публикувано в сп. JAMA Neurology.

Учени от Калифорнийския университет са изследвали риска от деменция сред хора над 55 годишна възраст, които са претърпели мозъчна травма.

В проучването са участвали близо 52000 човека, получили различни травматични увреждания през периода 2005-2006 г. С мозъчни травми са били 32 % от участниците, докато останалите са имали различни фрактури, но не и на главата или врата.

Учените са установили, че повече от 8 % от хората със средно тежки мозъчни травми са развили деменция, докато честотата на деменцията сред хората с други телесни травми е била под 6 %.

Времето от получаването на травмата до диагностицирането на деменцията е било средно 3.2 години.

Според авторите на проучването средно тежките и тежки мозъчни травми повишават риска от деменция след 55 г., докато след 65 г дори леките травми се свързват с повишен риск.

За хората, които имат повече от една мозъчна травма вероятността да развият деменция се удвоява.

Това проучване обаче не дава отговор дали мозъчната травма е причина за дегенерацията на мозъка или само ускорява появата на симптоми на деменция, които ще се развият независимо от нея.

Резултатите от проучването обаче потвърждават важността на превенцията на травмите на главата сред възрастните хора.

Специалистите съветват хората от всички възрасти, когато карат ски или колело или извършват други дейности с повишен риск от травми на главата да носят защитни каски.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!