Ново проучване показва, че някои често използвани лекарства при безсъние, депресия, алергия повишават риска от деменция.

Характерно за тези медикаменти е, че имат антихолинергичен ефект – блокират невротрансмитер, наречен ацетилхолин, който има редица ефекти върху организма. Подобно на всички лекарства тези също имат странични действия, като например отслабване на паметта, намалена концентрация, сухота в устата и др.

Специалистите обаче предупреждават, че продължителната употреба на високи дози антихолинергични средства може да повиши риска от развитие на деменция при възрастни хора.

Учени от университета на Вашингтон са проследили в продължение на около 7 години здравословното състояние на 3434 мъже и жени на възраст над 65 години.

Те са събрали информация за това кои участници са приемали лекарства с антихолинергичен ефект, в какви дози и колко време са ги приемали.

Най-често използваните антихолинергични средства са били прилагани за лечение на депресия, алергични състояния, безсъние, инконтиненция.

Участниците не са имали признаци на деменция при старта на проучването, но в неговия край 637 човека са развили болест на Алцхаймер, а други 160 участника са били засегнати от други форми на деменция.

За тези участници, които са приемали най-високи дози антихолинергични средства риска от деменция е бил 54 % по-висок, в сравнение с тези, които не са приемали такива лекарства. Рискът от болестта на Алцхаймер е бил 63 % по-висок.

От лекарствата споменати в проучването, повишен риск от деменция е бил установен при хората, които са приемали всеки ден по най-малко 10 mg доксепин (при депресия), по 4 mg дифенхидрамин (при безсъние) или по 5 mg оксибутинин (при уринарна инконтиненция) в продължение на повече от 3 години.

Според авторите на проучването хората не трябва да спират да приемат антихолинергични средства, но лекарите трябва да бъдат внимателни когато ги предписват и по възможност да назначават по-ниски дози и за по-кратък период.

Това проучване показва наличието на връзка, но не доказва, че антихолинелгичните средства причиняват деменция.

Необходими са още задълбочени изследвания, които да разкрият потенциалната опасност на тези медикаменти и дали при някои от тях този ефект е по-изразен.

Проучването е пуликувано в сп. JAMA Internal Medicine.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!