Проучване, публикувано в The Lancet Neurology е открило най-ранни белези на болстта на Алцхаймер, появяващи се повече от две десетилетия преди първите клинични симптоми.

Американски учени са провели проучване сред група пациенти, които имат родственици, болни от ранна форма на болестта на Алцхаймер. Генна мутация е причина за изявата на тази форма, която се проявява в млада възраст (40 години), обикновено заболяването се изявява след 75 години.

Направената компютърна томография на мозъка на 20 пациента на възраст между 18 и 26 години, които са носители на мутацията е показала промени в мозъка, които не се наблюдават при хора, които не са предразположени към заболяването.

Установени са били и по-високи нива на протеин, наречен бета-амилоид в цереброспиналната течност.

Според експертите различията в мозъка могат да се появят повече от две десетилетия преди появата на първите клинични симптоми.

Тези ранни промени дават възможност за подобряване на диагностицирането на болестта и за своевременно започване на лечението, което е от съществено значение за успеха.

Първите симптоми на болестта на Алцхаймер възникват много години след началото на заболяването, когато са загинали значителен брой мозъчни клетки.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!