Меню

Нервният срив може да бъде определен като остър емоционален или психологически колапс. Понятието нервен срив не е медицински термин, а се използва за по-ясно разбиране от обществото и обхваща в себе си редица психологически състояния. Най-често нервният срив настъпва, когато стресът ви дойде в повече и се чувствате психически и емоционално изтощени. Обикновено, когато пациентите изпаднат в такова състояние те не могат да изпълняват пълноценно своите ежедневни дейности. Но как може да разпознаете нервния срив? Ето и някои от по-честите и по-лесно разпознаваеми признаци на това състояние:

  • Чувство на замаяност

Един от първите симптоми, който забелязват пациентите с нервен срив е чувството на замаяност. По този начин тялото ви сигнализира, че нивото на стрес е достигнало максимални граници, при които то не може да функционира правилно. Най-често при разпит пациентите съобщават, че имат чувството, че стаята се върти и земята се движи под краката им.

  • Неправилен сърдечен ритъм

Когато стресът ви дойде в повече и изпаднете в нервен срив вашето сърце не работи нормално и ритъмът му може да се промени и да стане неправилен. Тези промени в сърдечната дейност се дължат на стреса и няма да бъдат регистрирани при медицинско изследване. Те изчезват веднага след премахването на стресовия фактор.

Ако изведнъж се изпотите обилно и усетите, че дланите ви се потят и треперят това може да значи, че имате нервен срив. Това е един от начините на тялото да ви каже, че изпитва силен стрес.

  • Изтощение

Чувството на силна умора често съпътства нервните сривове. То пречи на пациентите да изпълняват ежедневните си задачи и е една от причините те да потърсят медицинска помощ.

  • Треперене

Разтреперването на краката и ръцете е един от характерните симптоми при нервен срив и често е причина пациентите да се чувстват напрегнати.

Какво е лечението при нервен срив?

Няма точно определена лечебна схема при лечението на нервния срив. Специалистите избират индивидуално лечение за всеки пациент в зависимост от неговите оплаквания и причината, която е довела до техния психически и емоционален колапс. Едно от нещата, които може да направите, за да се предпазите от нервен срив е да намалите нивата на стреса на работното място и у дома и да се опитвате да си почивате и релаксирате, винаги когато можете.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com