Меню

Здравословното хранене и редовното спортуване имат ключова роля за по-дълъг и здравословен живот. Оказва се обаче, че не по-малка роля имат и социалните контакти.

Американски учени твърдят, че самотата може да се отрази негативно върху здравето на човек и да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, инсулт или рак.

Хората, които имат повече социални връзки или по-чести контакти със семейството и приятелите си, имат по-добро здраве и по-нисък риск от заболявания. До този извод са стигнали учените след анализ на данни от четири големи проучвания, проведени в Америка в продължение на 20 години.

Учените са изследвали как социалната интеграция и социалната подкрепа влияят върху физически показатели като: кръвно налягане, обиколка на талията, индекс на телесната маса и нивото на С-реактивния протеин в кръвта – показател за наличие на възпалителен процес.

Те са установили, че броят приятели, които имаме е от значение за здравето както в тийнейджърска възраст, така и в напреднала възраст. При подрастващите социалната изолация има същият ефект върху тялото както обездвижването, докато социалната интеграция допринася за нормалния индекс на телесната маса и предпазва от затлъстяване в областта на корема. При възрастните хора социалната изолация има по-изразен негативен ефект върху кръвното налягане, в сравнение с рисков фактор като диабет.

Връзката между здравето и степента на социалната интеграция не е толкова важна за хората на средна възраст, за които значение има качеството, а не броят на социалните връзки. При тийнейджърите обаче социалната интеграция има по-голямо значение от социалната подкрепа.

Това проучване показва, че самотата и емоциите от липсата на социални контакти може да доведе до физическо заболяване.
Според предишни проучвания самотата води до нездравословно хранене, нарушение на съня и повишен риск от затлъстяване и деменция.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!